Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

 Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, συνάντησαν τη συγγραφέα κ. Μ. Ανδρικοπούλου με αφορμή το βιβλίο της «Δάσκαλος σε δύο ρόδες», το οποίο διάβασαν και επεξεργάστηκαν στο μάθημα τής Φιλαναγνωσίας, την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Το βιβλίο μάς συστήνει τον Saber Hosseini, έναν δάσκαλο από το Αφγανιστάν, που μετατρέπει το ποδήλατό του σε βιβλιοθήκη και μοιράζει παιδικά βιβλία στα παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένα και δύσβατα χωριά.

Ενώ ο πόλεμος στο Αφγανιστάν βρίσκεται σε εξέλιξη ο δάσκαλος Μπεσάρ, όπως ονομάζει η συγγραφέας τον Saber Hosseini, θέλοντας να κάνει τα παιδιά να χαμογελάσουν ξανά, αλλά και να μοιράσει γνώση σε ανθρώπους που δεν ξέρουν καν γράμματα, με το σύνθημα «η γνώση είναι δύναμη», περιφέρεται με ένα ποδήλατο στους δρόμους τού βομβαρδισμένου Αφγανιστάν και μοιράζει εκτός απ’ τα βιβλία και τα παραμύθια, αγάπη, ελπίδα και γνώση.

Μια τρυφερή, αληθινή ιστορία που αποδεικνύει ότι εκεί που υπάρχει το σκοτάδι εκεί υπάρχει και το φως. Ότι το καλό, η αλληλεγγύη και η προσφορά δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψουν και πως εμπνευσμένοι άνθρωποι, όπως ο ήρωας τού βιβλίου, θα υπάρχουν πάντα στον κόσμο για να κάνουν τη διαφορά και να φέρνουν την ελπίδα εκεί που τείνει να χαθεί.

Τα παιδιά συζήτησαν και μοιράστηκαν  με τη συγγραφέα τις σκέψεις τους για τον ρόλο τού δασκάλου, την αξία τού βιβλίου, τη θέληση για μάθηση, τον αλτρουισμό των ανθρώπων κάτω από αντίξοες συνθήκες, και είδαν εικόνες κινούμενων-δανειστικών βιβλιοθηκών σε διάφορα σημεία τής γης, μέσα σε μια ζεστή και δημιουργική ατμόσφαιρα. 

Προηγουμένως οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν σχεδιάσει, με φαντασία και αυθορμητισμό το δικό τους ποδήλατο, εμπνευσμένοι από τους «ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ» τού Α. Φασιανού, το οποίο και κατασκεύασαν με γύψο δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο γλυπτό με χρώμα και περίεργα υλικά.