Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Τον υπέροχο χώρο τού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα επισκέφθηκαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, προκειμένου να πλάσουν τα δικά τους «λαζαράκια».

Οι μικροί μαθητές άκουσαν για την ιστορία τού Λαζάρου και την Ανάστασή του, συμμετείχαν στην αναπαράσταση του θαύματος αυτού και έμαθαν για τα έθιμα που υπάρχουν σε διάφορα μέρη τού τόπου μας την την ημέρα αυτή.
Στη συνέχεια τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα, κρατώντας έναν ξύλινο σταυρό στολισμένο με αγριολούλουδα.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους τού Μουσείου, να γνωρίσουν το ανώι και το κατώι τού παλιού παραδοσιακού σπιτιού, την αποθήκη, το πατητήρι και τον ξυλόφουρνο, να δουν από κοντά τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν την παλιά εποχή, τα γεωργικά εργαλεία, τον αργαλειό, τις μαντεμένιες στόφες, με τις οποίες μαγείρευαν και ζεσταίνονταν, και να ακούσουν για την καθημερινότητα των ανθρώπων τα παλαιότερα χρόνια.

Επισκέφθηκαν, επίσης, και το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, το οποίο στεγάζεται στον ίδιο χώρο και στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει πάνω από δυο χιλιάδες ζυμαρένιες δημιουργίες από ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τις πίτες, τα λαμπρόψωμα και τα χριστόψωμα, τα στέφανα γάμου, τις μπομπονιέρες, τα ζώα, τους σταυρούς και τις κουλούρες, έργα που στο σύνολό τους αποτελούν μοναδικά κομψοτεχνήματα και αναδεικνύουν την τέχνη και το μεράκι όσων τα έχουν δημιουργήσει.

Ξεχωριστή θέση στο Μουσείο Άρτου κατέχει η συλλογή από ζυμάρι που απεικονίζει πρόσωπα-ήρωες τής Ελληνικής Επανάστασης, μια συλλογή που δημιουργήθηκε για την επέτειο τής συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη τής Επανάστασης τού 1821.