Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 4 Απριλίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, όπου συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες.

Αρχικά, άκουσαν την ιστορία τού Λαζάρου και την ανάστασή του και έπειτα τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα κρατώντας έναν ξύλινο σταυρό στολισμένο με αγριολούλουδα. Στη συνέχεια, έμαθαν για τα έθιμα που υπάρχουν σε διάφορα μέρη τού τόπου μας για την ημέρα αυτή και συζήτησαν για το πασχαλινό έθιμο τής λαμπάδας. Χρησιμοποιώντας λαμπάδες από φυσική κηρήθρα και μικρά κεραμικά και ζυμαρένια καλλιτεχνήματα διαφορετικών ανοιξιάτικων σχεδίων, δημιούργησαν μια όμορφη πασχαλινή σύνθεση.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους τού μουσείου, να γνωρίσουν το ανώι και το κατώι τού παλιού παραδοσιακού σπιτιού, την αποθήκη, το πατητήρι και τον ξυλόφουρνο, να δουν από κοντά τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν την παλιά εποχή, τα γεωργικά εργαλεία, τον αργαλειό, τις μαντεμένιες στόφες με τις οποίες μαγείρευαν και ζεσταίνονταν και να ακούσουν για την καθημερινότητα των ανθρώπων τα παλαιότερα χρόνια.

Επισκέφθηκαν, ακόμη, και το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, το οποίο στεγάζεται στον ίδιο χώρο και στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει πάνω από δύο χιλιάδες ζυμαρένιες δημιουργίες από ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τις πίτες, τα λαμπρόψωμα και τα χριστόψωμα, τα στέφανα γάμου, τις μπομπονιέρες, τα ζώα, τους σταυρούς και τις κουλούρες, έργα που στο σύνολό τους αποτελούν μοναδικά κομψοτεχνήματα και αναδεικνύουν την τέχνη και το μεράκι όσων τα έχουν δημιουργήσει.

Ξεχωριστή θέση στο Μουσείο Άρτου κατέχει η συλλογή από ζυμάρι που απεικονίζει πρόσωπα-ήρωες τής Ελληνικής Επανάστασης, μια συλλογή που δημιουργήθηκε για την επέτειο τής συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη τής Επανάστασης τού 1821.