Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης υποδέχτηκαν, στην αίθουσα προβολών τού Σχολείου, τον εικονογράφο Γιώργο Σγουρό, τού βιβλίου: «Στέλιος Κυριακίδης: Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό!» τής Μ. Κοντού.

Ο Γιώργος Σγουρός ξεκίνησε τη συνάντησή του με τους μαθητές με τα παρακάτω λόγια: «Κάθε βιβλίο είναι μια ξεχωριστή ιστορία που πρέπει να εικονογραφηθεί. Πάντοτε ξεκινώ με ένα άδειο χαρτί που πρέπει να γεμίσει με ιδέες και εικόνες!».

Αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους εικονογράφους είναι η καρτουνίστικη εικονογραφική γραμμή. Σπούδασε ελεύθερο, γραμμικό σχέδιο, γραφιστική, κινούμενο σχέδιο, καθώς και χρήση υπολογιστών.
Έχει εργαστεί και ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, καθώς και στην παραγωγή ταινιών και σποτ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Μίλησε στα παιδιά για τη γνωριμία του με τη Μαρία Κοντού, εγγονή τού Στέλιου Κυριακίδη, και τους έδειξε ένα βίντεο από τη ζωή τού μεγάλου 'Έλληνα μαραθωνοδρόμου, που συνέδεσε το όνομά του με την αγάπη για τον αθλητισμό και την αξία τής προσφοράς, αφού η ανθρωπιστική βοήθεια και τα χρήματα, που συγκέντρωσε μετά τη νίκη του από τους ομογενείς τής Αμερικής, χάρισαν ανακούφιση στην Ελλάδα τής μετακατοχικής περιόδου. Ο ίδιος τιμάται ως εθνικός ήρωας για την ανεκτίμητη προσφορά του στην πατρίδα.

Ο Γιώργος Σγουρός, δείχνοντάς τους διάφορα σκίτσα από τη δουλειά του, μοιράστηκε με τους μαθητές τις παρακάτω σκέψεις: «Κάθε παιδί, διαβάζοντας ένα βιβλίο, βυθίζεται στις σκέψεις που ανοίγει μπροστά του και δημιουργεί μια νέα ιστορία μέσα από τα χρώματα και τις εικόνες που παρατηρεί. Αργότερα η τέχνη θα προσπαθήσει να μιμηθεί τις ζωγραφιές του, γιατί ο κόσμος χρειάζεται φρέσκιες ιδέες. Με αυτή τη λογική συνεχίζω να δημιουργώ νέες ιστορίες και να ονειρεύομαι με χρώματα φωτεινά.»

Οι μαθητές μας φιλοτέχνησαν τις δικές τους ζωγραφιές και εκείνος με χαρά έγραψε για τον καθένα μια ξεχωριστή αφιέρωση στα βιβλία τους…