Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2023 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το Βιωματικό Πάρκο Αυλώνα για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη μέλισσα και τη σημαντική προσφορά της στο οικοσύστημα.

Αρχικά παρατήρησαν την κυψέλη και κατανόησαν πώς λειτουργεί η μικρή κοινωνία των μελισσών.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ένα-ένα τα βήματα τής διαδικασίας που απαιτείται για να συλλεχθεί το μέλι και τα υπόλοιπα μελισσοκομικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία.

Έτσι, ανακάλυψαν την τέλεια οργανωμένη κοινωνία των μελισσών, τα μέσα προστασίας τού μελισσοκόμου, πώς γίνεται ο τρύγος τού μελιού, την υπέροχη γεύση τού αγνού μελιού, τη μεγάλη διατροφική του αξία και όλους τους υπόλοιπους θησαυρούς τής μέλισσας (γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κερί).

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που γίνονται στο μάθημα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και, συγκεκριμένα, στη θεματική ενότητα «Ευ ζην: Με σωστή διατροφή και άσκηση έχουμε καλύτερη ζωή!».

Παράλληλα, οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν σε περιφραγμένο χώρο και είδαν από κοντά τα ζώα στο κοτέτσι και τον στάβλο (άλογα, αγελάδες, κουνέλια, κότες, κατσίκες, πρόβατα, παγώνια).
Έγιναν τα ίδια "κτηνοτρόφοι", τάισαν τα μικρά ζωάκια και έμαθαν τα προϊόντα που παίρνει ο άνθρωπος από αυτά, στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια ημέρα των ζωών (στις 4 Οκτωβρίου).

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των παιδιών σε παιχνίδια αθλητικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα σε έναν πολύ όμορφο παιδότοπο με τραμπολίνο και τσουλήθρες ή στα γήπεδα τού χώρου όπου έπαιξαν πινγκ- πονγκ, βόλεϊ, μπάσκετ και φυσικά… ποδόσφαιρο, γιορτάζοντας έτσι την 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (στις 30 Σεπτεμβρίου).