Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Ιστορίας και Τέχνης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα».

Η υπεύθυνη τού Εργαστηρίου κ. Ερασμία Παπαγεωργίου παρουσίασε στους μαθητές τη «μεσογειακή τριάδα» (σιτάρι και δημητριακά, κρασί και ελαιόλαδο) που αποτελούσε τη βάση τής διατροφής των αρχαίων Ελλήνων.
Παράλληλα τους μίλησε για τα φρούτα και τα λαχανικά που γνώριζαν τότε οι Έλληνες και για το αν έτρωγαν όσπρια, ψάρια και κρέας. Αναφέρθηκε στα καθημερινά γεύματα και στα συμπόσια των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και στις εμπορικές σχέσεις και τις διαδρομές που ακολουθούσαν τα ελληνικά καράβια προκειμένου να προμηθευτούν τα εδέσματα που απολάμβαναν οι Έλληνες τής εποχής εκείνης.

Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με την ποικιλία των τροφών και των φαγητών των αρχαίων Ελλήνων και άκουσαν μύθους σχετικούς με τη διατροφή τους.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων στο μάθημα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και, συγκεκριμένα, στη θεματική ενότητα «Ευ ζην: Με σωστή διατροφή και άσκηση έχουμε καλύτερη ζωή!».

Την παρουσίαση παρακολούθησε και η Επόπτρια των Σχολείων μας κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η οποία συνομίλησε με τα παιδιά για το πρόγραμμα και τα συνεχάρη για τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά τους.