Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015, στον χώρο τού Θεάτρου των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, έγινε ο εορτασμός τής εξέγερσης τού Πολυτεχνείου τού ’73. Την ευθύνη τής οργάνωσης και τής παρουσίασης τής εκδήλωσης είχαν οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, οι οποίοι μέσα από τραγούδια, αφηγήσεις και δραματοποίηση παρουσίασαν τα γεγονότα τής περιόδου εκείνης και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την πορεία τής Ελλάδας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Ακολουθούν οι σκέψεις τού μαθητή τής Γ΄ τάξης Θάνου Χρυσανθακόπουλου:
«Κάθε γενιά δίνει τον δικό της αγώνα. Οι εποχές μπορεί να αλλάζουν, το ίδιο και οι αξίες, τα πρότυπα. Ωστόσο, ένα πράγμα παραμένει το ίδιο. Κάθε επανάσταση σε κάθε εποχή ξεκινά και πρέπει να ξεκινά από τους νέους. Γιατί νεότητα είναι η πληρωμή τού ήλιου, η αιμάτινη στιγμή που ακυρώνει τον θάνατο. Οι νέοι ως κινητήρια δύναμη τής κοινωνίας, αντιδρούν, καινοτομούν και τελικά διαμορφώνουν το μέλλον. Τέτοιοι ήταν και οι νέοι τής 17ης Νοεμβρίου που μέσα στο Πολυτεχνείο έγραψαν ιστορία και οι οποίοι απέναντι στη βία και στον φασισμό τής δικτατορίας προέταξαν την πίστη σε ιδανικά, στα δημοκρατικά ιδεώδη, στην ελπίδα και στο όνειρο. Ναι στο όνειρο! Ένα όνειρο που γεννήθηκε και άνθησε μέσα από τον αγώνα και τελικά τη θυσία των φοιτητών».
Τέλος, οι μαθητές επηρεασμένοι από τα γεγονότα τής σύγχρονης εποχής και των τελευταίων ημερών αποτύπωσαν σε βίντεο την αγωνία τους για τη ζωή τους, όπως προδιαγράφεται μέσα σε έναν κόσμο φόβου και ανασφάλειας που απλώνεται γύρω τους.