Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης παρουσίασαν στους μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων και στον Σύλλογο Διδασκόντων εκδήλωση που ετοίμασαν για τα 43 χρόνια από την εξέγερση τού Πολυτεχνείου.
Η γιορτή, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Σχολείων, πλαισιώθηκε με κείμενα, βίντεο και τραγούδια που επέλεξαν οι μαθητές με την καθοδήγησή των εκπαιδευτικών κ. Βασιλοπούλου και Ανδροβιτσανέα.
Χαρακτηριστικά, σχετικά με το νόημα τής εξέγερσης τού Πολυτεχνείου και τη δυναμική του τη σημερινή εποχή, οι μαθητές ανέφεραν τα εξής:
«Τα μηνύματα τού Πολυτεχνείου και τής 17 Νοέμβρη 1973 είναι ζωντανά. Το «όχι στον φασισμό» υπάρχει και σήμερα. Ο κοινωνικός φασισμός είναι γύρω μας, τον ζούμε. Πρόκειται για ένα διαρκές αίτημα για το οποίο πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Το σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" έχει σήμερα τη δική του βαρύτητα. Μεταφορικά αλλά, δυστυχώς, και κυριολεκτικά. Σήμερα, εμείς, η νέα γενιά, καλούμαστε να δώσουμε τον δικό μας αγώνα, για τις αρχές και τις αξίες μας. Έχουμε καθήκον να βγούμε μπροστά και να αναλάβουμε δράση.
Η σημερινή εξέγερση που καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε αφορά σε αξίες, ναρκωμένες συνειδήσεις και τον τρόπο ζωής μας. Η ανάγκη σήμερα είναι η απογοήτευση και η οργή που υπάρχει να γίνουν αιτίες επανεκκίνησης και δημιουργίας και το καθήκον δεν είναι πάρα πατριωτικό. Γιατί πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι τις κερδίσαμε άπαξ.
Καιρός, λοιπόν, να αποδείξουμε ότι ξέρουμε να τιμούμε την ιστορία μας και να αγωνιστούμε, ώστε να γυρίσει ο τροχός τής ιστορίας που οδηγεί προς την ανάκτηση τής θέσης που αξίζει στην πατρίδα μας μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο».