Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, στις 9 π.μ., τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης εόρτασαν την εθνική επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων.
Συγκεκριμένα, μαθητές από την Α΄ και Β΄ τάξη τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γενικού Λυκείου Εκάλης απέδωσαν δραματοποιημένα αποσπάσματα από το ποιητικό έργο τού Οδυσσέα Ελύτη "Άξιον Εστί".
Τον εορτασμό πλαισίωσε 50μελής χορωδία μαθητών και ακούστηκαν σε ποίηση Οδ. Ελύτη και μουσική Μ. Θεοδωράκη αποσπάσματα από τα "Πάθη" τού "Άξιον Εστί".
Ο φιλόλογος καθηγητής κ. Α. Λυμπέρης εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο τής ημέρας, στον οποίο τονίστηκε το βαθύτερο περιεχόμενο τής σημασίας τού πατριωτισμού. Με αφετηρία τον ορισμό που δίνει ο καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης στο λεξικό του για την έννοια τού πατριωτισμού ως έμπρακτης αφοσίωσης και αγάπης προς την πατρίδα, έγινε αναφορά σε πράξεις ανδρείας και πατριωτισμού αφανών και επιφανών ηρώων που τοποθέτησαν την Πίνδο και το Αλβανικό Έπος στη σφαίρα τού μυθικού και τού αιώνιου. 
Οι στρατιώτες τού μετώπου, ο γυναίκες τής Πίνδου, οι μάρτυρες των Καλαβρύτων και τού Διστόμου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτοθυσίας. 011
Όσο για εμάς, τους νεότερους Έλληνες, ένα είναι το χρέος μας: να κρατήσουμε στην καρδιά μας το αίσθημα εκείνης τής εποχής, να νιώσουμε τον παλμό τής μοίρας μας, αίμα ζωντανό που ρέει στις φλέβες μας και εμπνεόμενοι από τους ήρωες τού ΄40 και τους αγωνιστές τής Εθνικής Αντίστασης να βαδίσουμε το δικό μας δύσκολο μονοπάτι προκειμένου να αντιπαρέλθουμε τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα τού παρόντος, για να μπορούμε να κοιτάζουμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση από το δικό μας "ελληνικό παράθυρο" προς τους ξένους ευρείς ορίζοντες.
Την επιμέλεια τής εορτής ανέλαβαν οι φιλόλογοι καθηγητές κ. Α. Μέρμηγκα-Βλαχάκη, Ε. Δημητριάδου και Η. Ανδροβιτσανέας, ο καθηγητής Θεατρολογίας κ. Κ. Θεοδώρου, η καθηγήτρια Μουσικής κ. Μ. Τασσοπούλου, οι καθηγήτριες Καλλιτεχνικών κ. Ζ. Κωτσοπούλου και Κ. Πρεβενιού.
Την εορτή, τέλος, τίμησαν με την παρουσία τους ο Γεν. Γραμματέας τού ΔΣ τής Φ.Ε. κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό στο τέλος της, τα μέλη τού ΔΣ τής Φ.Ε. κ. Σωτήριος Γκλαβάς και Δημήτριος Κορρές, ο πρώην Επόπτης των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Αναστάσιος Σκιαδάς, η Συντονίστρια Αγγλικής Γλώσσας κ. Α. Κοντογιάννη, οι πρώην Διευθυντές κ. Παναγιώτα Ατσαβέ και κ. Αστέριος Τσαντούλας, οι Διευθυντές των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων και Λυκείων Εκάλης κ. Μ. Φαφαλιού, Ι. Βακαλόπουλος, ο Υποδιευθυντής κ. Θ. Ανδριανός, η Πρόεδρος τής Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων κ. Δέσποινα Μουστάκα, ο Σύλλογος Διδασκόντων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης και γονείς μαθητών και αποφοίτων.