Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εξόρμησης, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης επισκέφθηκαν τους εξής προορισμούς με βάση τις ερευνητικές εργασίες τους.
Οι μαθητές που ασχολούνται με την ερευνητική εργασία «Τα Μαθηματικά στην αντιμετώπιση χωροταξικών προβλημάτων» επισκέφθηκαν τον χώρο τής Ακρόπολης. Ξεκίνησαν από το αρχαίο θέατρο τού Διονύσου και κατέληξαν στο Ηρώδειο, παρατηρώντας τα γεωμετρικά, τα κατασκευαστικά και τα τεχνολογικά στοιχεία των αρχαίων θεάτρων. Στον περίπατο αυτό, τους συνόδευσε ο αρχιτέκτονας κ. Ανδρέας Νικολοβγένης, διδάσκων στο τμήμα Αρχιτεκτόνων τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρθηκε στη Γεωμετρία, την αρχιτεκτονική και στις πολικές χαράξεις στα μνημεία τής Ακρόπολης. Τα παιδιά, μάλιστα, εκμεταλλευόμενα τη φθινοπωρινή λιακάδα, ως μικροί γεωμέτρες, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα όργανα σχεδίασαν ακολουθώντας βασικά γεωμετρικά στοιχεία την κάτοψη ενός αρχαίου θεάτρου εντοπίζοντας τα βασικά του μέρη. Συνοδοί καθηγητές ήταν οι κ. Κιτσάκης και Γούναρη.
Oι μαθητές που εκπονούν ερευνητικές εργασίες με θέματα: 1. «Ο αρχαίος ελληνικός μύθος / λόγος στον κινηματογράφο» (Α΄ τάξη) και 2. «Πώς σχετίζεται η κωμωδία με την κριτική» (Β΄ τάξη) επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Κακογιάννη και παρακολούθησαν την προβολή κινηματογραφικής ταινίας «Ραούφ». Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Θεοδώρου, Καπετανής και Παπαγεωργίου.
Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος επισκέφθηκαν οι μαθητές τής Α΄ τάξης που ασχολούνται με την ερευνητική εργασία «Ληξούρι ή Αργοστόλι; Κεφαλονιά: Το νησί των αντιθέσεων», με συνοδούς καθηγήτριες τους κ. Ηλιού και Δημητριάδου.
Οι μαθητές που εκπονούν τις ερευνητικές εργασίες 1. «Σχεδίαση και κατασκευή έξυπνων συσκευών με μικροϋπολογιστές και τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης» (Α΄ τάξη), 2. «Το σύμπαν σε ένα κουτί» (Β΄ τάξη) και 3. «Μηχανισμός Αντικυθήρων» (Β΄ τάξη) επισκέφθηκαν την Εστία Γνώσης, στη Χαλκίδα. Εκεί παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη Ρομποτική και ξεναγήθηκαν και στους υπόλοιπους χώρους προσεγγίζοντας και άλλους επιστημονικούς κλάδους με διαδραστικό χώρο. Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Μεταξά, Χριστοδουλοπούλου και Χατζηορφανός.
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης που έχουν αναλάβει την ερευνητική εργασία «Εικονική επιχείρηση» επισκέφθηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία: στον προσανατολισμό τής πυξίδας». Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Ιωάννου και Κυριαζοπούλου.
Το Escape Room: “Mindtrap”, στο Χαλάνδρι, επισκέφθηκαν οι μαθητές τής  τάξης που εκπονούν την ερευνητική εργασία «Μαθηματικά και Λογική», με συνοδούς καθηγήτριες τους κ. Μπέντα και Κακαβελάκη.
Τέλος, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης, την ίδια μέρα, επισκέφθηκαν πανεπιστημιακές και πολυτεχνειακές Σχολές: το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, τη Νομική Σχολή, το Πολυτεχνείο στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και τον Δημόκριτο. Οι επισκέψεις αυτές έδωσαν στους μαθητές την ευκαιρία, να ξεναγηθούν στους χώρους τής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να πάρουν μια γεύση τής φοιτητικής ζωής σε όλα τα επίπεδα. Τα παιδιά συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί  κ. Μέρμηγκα, Παραρά, Βασιλοπούλου, Παυλή, Νικολακόπουλος, Ανδροβιτσανέας και Φωτιάδη.