Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
"Και συ θυσία των ταπεινών… καλοπλασμένο πρόσφορο, τής εκκλησιάς μεράδι" (Γ. Δροσίνης)
Για δεύτερη χρονιά εφέτος δύο τμήματα τής Α΄ τάξης (το Α΄1 και Α΄3) τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, στο πλαίσιο τού μαθήματος των Θρησκευτικών (με βάση την ενότητα περί "Ευχαριστίας"), ζύμωσαν πρόσφορα και ατομικά ψωμάκια στη ζεστή και φιλόξενη αγκαλιά τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Εκάλης.
Επίσης δημιούργησαν με ιδιαίτερη ζύμη και την παραδοσιακή Κυρά-Σαρακοστή, καθώς και άλλα περίτεχνα αρτοποιήματα.
Τα πρόσφορα μαζί με τα ονόματα των μαθητών και των οικείων τους δόθηκαν στην Εκκλησία για να προσκομισθούν.

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε σε δύο ημέρες, μία για κάθε τμήμα, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, με την καθοδήγηση των θεολόγων καθηγητών κ. Ανέστη και  Ιατρόπουλου και με την πολύτιμη βοήθεια τής καθηγήτριας φιλολόγου κ. Δημητριάδου.
Οι μαθητές είχαν κάνει σχετική προεργασία με τους καθηγητές τους οι οποίοι τους εξήγησαν τι ακριβώς θα έκαναν. Επίσης με την προβολή σχετικών video είδαν τι είναι το πρόσφορο, γιατί φτιάχνεται με τελετουργικό τρόπο, τι συμβολίζει, πώς και πού χρησιμοποιείται, τα σκεύη που χρειάζονται, και μέσα από την προσωπική τους προσπάθεια συνειδητοποίησαν τον κόπο που απαιτείται για να γίνει κάτι τόσο απλό, αλλά συγχρόνως και τόσο σημαντικό για τη ζωή τής Εκκλησίας και ιδιαιτέρως για το κορυφαίο μυστήριό της, τη Θεία Ευχαριστία.

Οι μαθητές χάρηκαν με την καρδιά τους τη δραστηριότητα αυτή που τους έδωσε τη δυνατότητα να βγουν από την τάξη, να συμμετάσχουν βιωματικά, να εργασθούν ομαδικά, να δημιουργήσουν με τα χέρια τους, να δουν το προζύμι, να μυρίσουν τη μυρωδιά τού ζυμωτού ψωμιού, να το γευθούν και κυρίως να το προσφέρουν, όπως αναφέρει και ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης στο ποίημά του:

Το ψωμί
«θυσία των ταπεινών στη θεία την καλοσύνη,
σημαδεμένο ανάμεσα με τού σταυρού τη βούλα,
καλοπλασμένο πρόσφορο, τής εκκλησιάς μεράδι».