Ως Δρόμος τού Μεταξιού ορίζεται το δίκτυο των διαδρομών μεταξύ τής Κίνας και των κρατών που βρίσκονται στα δυτικά και νότια τής Κίνας. Παρά τη διαφορετικότητα στην καταγωγή, στην κουλτούρα και στα "πιστεύω" τους, οι χώρες αυτές συνεργάζονταν πάνω από 2.000 χρόνια μέσω τού αρχαίου Δρόμου τού Μεταξιού. Η χώρα που αποτέλεσε αφετηρία των Δρόμων τού Μεταξιού ήταν η Κίνα ενώ βασικός προορισμός ήταν η αρχαία Ελλάδα.
Το προϊόν τής εικονικής επιχείρησης που συνέστησαν οι μαθητές είναι μια καινοτόμα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία στοχεύει να εκμεταλλευθεί τον ψηφιακό δρόμο τού μεταξιού και να προωθήσει προς τις χώρες αυτές τον ελληνικό πολιτισμό και τα ίχνη που έχουν αφήσει στο πέρασμά τους οι Έλληνες εκεί. Ταυτόχρονα θα γίνεται γνωστή στους Έλληνες η ιστορία των κρατών αυτών. Ο Δρόμος τού Μεταξιού δεν είναι μόνο δρόμος τού εμπορίου και τής οικονομίας, αλλά και δρόμος τού πολιτισμού.
Το brand name τής εφαρμογής είναι «S.R.S.» από το Silk Road Stories και στο λογότυπο προβάλλεται η πυξίδα και η φράση «Με πυξίδα το διαδίκτυο». Η πυξίδα δείχνει τον δρόμο σε έναν χαμένο ταξιδιώτη ή σε έναν δραστήριο τουρίστα να γνωρίσει κάθε πτυχή πολιτισμού στο ταξίδι του. Η φράση «Με πυξίδα το διαδίκτυο» δείχνει την ψηφιακή μετάδοση των πληροφοριών, γι’ αυτό στο λογότυπο χρησιμοποιήθηκαν ως τα τρία σημεία τού ορίζοντα τα 3 W, τα οποία οδηγούν στο τέταρτο σημείο, που είναι το SRS.
Η φιλοσοφία των μαθητών στηρίζεται στο γεγονός ότι η ιστορία ενός λαού αντανακλάται στην πολιτιστική του ταυτότητα και ισχυροποιεί τη θέση του διαχρονικά μέσα στο παγκόσμιο στερέωμα. Έτσι ταξιδεύοντας με την εφαρμογή τους μέσα από τους Δρόμους τού Μεταξιού σκοπεύουν να οδηγήσουν όσους τους ακολουθούν στο άκρο τής Ανατολής, στην Κίνα, και στο διάβα τού ταξιδιού αυτού να γνωρίσουν χώρες εξωτικές, μαγευτικές και παραμυθένιες, στον πολιτισμό των οποίων η Ελλάδα έχει αφήσει το στίγμα της.
Έχοντας ως motto τη φράση «Ένα ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον», οι μαθητές θέλουν να δηλώσουν: "Είμαστε νέοι, κοιτάμε το παρελθόν, δημιουργούμε στο παρόν, αγκαλιάζουμε το μέλλον!"
Στο πλαίσιο τού προγράμματος «Εικονική επιχείρηση», η ομάδα συμμετείχε στην εμπορική έκθεση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens και σητν οποία συμμετείχαν 54 μαθητικές επιχειρήσεις.
Στις εμπορικές εκθέσεις Trade Fairs 2017έλαβαν μέρος συνολικά 92 μαθητικές επιχειρήσεις από δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια, λύκεια, επαγγελματικά λύκεια και ΕΕΕΕΚ από ολόκληρη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις επιχειρηματικές τους ιδέες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες των δύο εκθέσεων.
Από τις 92 συνολικά μαθητικές επιχειρήσεις που παρουσιάστηκαν, η ομάδα τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης έλαβαν έπαινο "Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών".
View the embedded image gallery online at:
https://www.arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-high-school-b/ta-nea-mas/events-activities/36154-eikonikh-epixeirhsh-6789#sigProIdf2ad1f1007
https://www.arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-high-school-b/ta-nea-mas/events-activities/36154-eikonikh-epixeirhsh-6789#sigProIdf2ad1f1007