Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με επιτυχία οργανώθηκε και εφέτος η εκπαιδευτική εκδρομή των αποφοίτων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης στην Ελβετία και την Ιταλία, με κύριο στόχο να διευρύνουν τους ορίζοντες τους,

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε από τις 22 ώς 27 Ιουλίου 2019.

Ακολουθεί το κείμενο τής αποφοίτου Αριάδνης Ζαμποπούλου με τις εντυπώσεις της από αυτήν την εκδρομή::

«Επιβιβασμένοι στο αεροπλάνο τής επιστροφής από την προγραμματισμένη μας εκδρομή στην Ελβετία και τα ερευνητικά κέντρα τής χώρας, οι συμμαθητές μου ακούγονται να την χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη σχολική εκδρομή. Επεξεργάζομαι λίγο αυτόν τον χαρακτηρισμό και συνειδητοποιώντας ότι συμφωνώ, αυτόματα αναζητώ τις εμπειρίες που την κατέστησαν ξεχωριστή.
Αρχικά επισκεφθήκαμε μια χώρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, με υπέροχα τοπία. γραφικές πόλεις και χωριά, και με γευστικά πιάτα.
Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, μας έκανε ο πολιτισμός των κατοίκων, που μας ώθησε να συνειδητοποιήσουμε πως εάν αλλάζαμε λίγο την νοοτροπία μας, υιοθετώντας τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο την ηρεμία, την ακρίβεια, την ευγένεια και τον απόλυτο σεβασμό στον συνάνθρωπο και συμπολίτη μας, η χώρα μας θα εκτοξευόταν πολιτισμικά.
Αυτό που διαφοροποίησε τη συγκεκριμένη εκδρομή από τις υπόλοιπες σχολικές ήταν το επιστημονικό της υπόβαθρο, το οποίο έδωσε άλλο στίγμα και μας επέτρεψε να συνδυάσουμε ψυχαγωγία με γνώση, μιας και βρισκόμαστε στο κατώφλι τής επαγγελματικής μας πορείας. Μας έκανε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας γι' αυτό το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη ζωή μας και τις ευκαιρίες που μπορούμε να αναζητήσουμε.
Ξεκινώντας από το πολυτεχνείο τής Ζυρίχης, το ETH, θαυμάσαμε τις εγκαταστάσεις του, το ευρύ επιστημονικό πεδίο που καλύπτει, την τεχνολογική του υπεροχή έναντι άλλων ιδρυμάτων ανά τον κόσμο και την παγκόσμια αναγνωρισιμότητά του.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Κέντρο Γενετικής Ιατρικής Health 2010 Genome Center στη Γενεύη, όπου αφενός εντυπωσιάστηκα από το βαθιά ανθρώπινο και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας σε σημείο που αναρωτιέσαι εάν όντως εργάζεσαι εκεί, και αφετέρου εστίασα την προσοχή μου σε μια ειδικότητα των Επιστημών Υγείας που συνδυάζει την Ιατρική, τη Βιολογία και την έρευνα. Ομολογώ πως πριν από αυτή την επίσκεψη γνώριζα πολύ λιγότερα γι' αυτή την πτυχή επαγγελματικής ενασχόλησης και γι' αυτό δεν τη σκεφτόμουν καθόλου ως πιθανή επιλογή, ίσως λόγω των πιο περιορισμένων δυνατοτήτων που προσφέρει η Ελλάδα στον ερευνητικό τομέα.
Ήταν μια εμπειρία που πραγματικά μας άνοιξε τα μάτια...
Το κυριότερο ερευνητικό κέντρο, βέβαια, ήταν το Cern.
Εισαγωγικά μας μίλησε ο υπεύθυνος για την ξενάγησή μας και μας έλυσε αρκετές απορίες σχετικά με τις αναζητήσεις τής σύγχρονης σωματιδιακής Φυσικής, επιτυγχάνοντας να μας μεταδώσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και με τρόπο πολύ παραστατικό δυσνόητες έννοιές της.
Μας  εξήγησε πώς είναι κατασκευασμένοι οι επιταχυντές σωματιδίων και ποιο ακριβώς είναι το νόημα όλης αυτής τής έρευνας. Οι ερευνητές εκεί είχαν άριστη επιστημονική κατάρτιση και πολλή μεταδοτικότητα.
Ευχάριστη εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί πολλούς επαγγελματίες και από άλλους χώρους και προσφέρει πολύτιμη αρωγή στην ιατρική επιστήμη για τη θεραπεία μορφών καρκίνου.
Σε αδρές γραμμές ήταν μια εκδρομή γεμάτη εμπειρίες που ως απόφοιτοι θα θυμόμαστε με νοσταλγία και αγάπη, γιατί μας έδεσε περισσότερο ως ανθρώπους και μας βοήθησε να χτίσουμε υπέροχες κοινές αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για πάντα.
Χρωστάμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους υπεύθυνους συνοδούς καθηγητές μας και τη Διεύθυνση τού Σχολείου για την ευκαιρία που μας έδωσε να ζήσουμε αυτή την αξέχαστη εμπειρία».