Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φυσικής προσανατολισμού, οι μαθητές τής Β΄4 τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, την Τρίτη 6 Απριλίου 2021, παρακολούθησαν διαδικτυακά από την Εστία Επιστημών Πάτρας την παρουσίαση με θέμα «Οριζόντια βολή».

Οι μαθητές, για δύο διδακτικές ώρες, παρακολούθησαν διάλεξη-συζήτηση, προβληματίστηκαν με τα ερωτήματα που τους τέθηκαν, συζήτησαν μεταξύ τους αλλά και με τον επιστημονικά υπεύθυνο τής Εστίας Επιστημών και τους δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσουν το θέμα τής οριζόντιας βολής από μια άλλη οπτική, διαφορετική από αυτή τού αναλυτικού προγράμματος.

Οι εντυπώσεις κάποιων μαθητών μιλάνε από μόνες τους:

«H παρουσίαση που παρακολουθήσαμε, εκτός από εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, μου φάνηκε πάρα πολύ χρήσιμη για δύο κυρίως λόγους. Αρχικά, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μια επιστημονική προσέγγιση ενός πειράματος πάνω σε ένα φαινόμενο, το οποίο στην σχολική αίθουσα δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να αναλυθεί από αυτή την οπτική. Το σημαντικότερο όμως ήταν το γεγονός ότι λειτούργησε ως εφόρμηση για διάφορους προβληματισμούς σε καθημερινά, "αφανή" φαινόμενα.»
Δημήτρης Τσιλιγγίρης

 

«Η παρουσίαση που παρακολουθήσαμε, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την Φυσική. Είναι γνωστό ότι η Φυσική είναι το κλειδί για την ερμηνεία τού κόσμου γύρω μας, ωστόσο, όντας μαθητές και έχοντας περιορισμένες γνώσεις, περιοριζόμαστε στην μελέτη ενός απλοποιημένου μοντέλου, το οποίο τις περισσότερες φορές αποκλίνει από την πραγματικότητα.
Επομένως, το να μεταφέρουμε τις γνώσεις που έχουμε ήδη κτίσει από το χαρτί προς στον τρισδιάστατο κόσμο μάς έδωσε την δυνατότητα να αντιληφθούμε έμπρακτα την σημασία τής φυσικής επιστήμης στην ζωή μας.»

Ευδοξία Τσάγγαρη