Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 η κ. Μ. Μεταξά και οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου ΕκάληςΑθανασίου Θέμις, Βασιλόπουλος Σπύρος, Γάγγα Μαριτίνα, Γοντζέ Εβελίνα, Γρατσίας Μανώλης, Δρίβα Αφροδίτη και Θεοδώρου Γιάννης συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους 24 χωρών, στο πλαίσιο τού προγράμματος “Herschel’s experiment”, το οποίο υλοποιήθηκε στο Σχολείο τον Σεπτέμβριο τού 2021.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών τής Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Διάδοσης τής Αστρονομίας NASE και την UNESCO.

Μάλιστα έχει συμπεριληφθεί ως ένα από τα προγράμματα τής International Day of Light τής UNESCO, όπου εορτάζεται ο ρόλος τού φωτός στην επιστήμη, τον πολιτισμό, την τέχνη, την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη.

Στόχος τού προγράμματος ήταν να επαναληφθεί το πείραμα τού φημισμένου αστρονόμου William Herschel, που έγινε το 1800, και με το οποίο ανακάλυψε την αόρατη υπέρυθρη ακτινοβολία.

Ακολουθούν εντυπώσεις των μαθητών:

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα για το πείραμα τού Herschel ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, μέσω τής οποίας ήρθαμε σε επαφή με φυσικούς από όλον τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε τεχνικά προβλήματα που δυσκόλεψαν την κατανόηση των υπολοίπων ομιλητών, σε γενικές γραμμές καταφέραμε να συμβαδίσουμε με τη ροή τού προγράμματος.
Όσον αφορά στο πείραμα ήταν εντυπωσιακό το πώς μπορέσαμε να προσεγγίσουμε ένα περίπλοκο φαινόμενο με μια τόσο απλή και βιωματική διαδικασία.
Πρέπει να ευχαριστήσουμε την κ. Μεταξά για την ευκαιρία που μας έδωσε και το Σχολείο μας για τον εξοπλισμό που μας παρείχε».