Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο τής ευαισθητοποίησης των μαθητών τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιστείου Λυκείου Εκάλης στα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας και τής προσπάθειας τού Σχολείου να καλλιεργήσουν την αξία τού εθελοντισμού, οι μαθητές και των τα τεσσάρων τμημάτων τής Α΄ τάξεως παρακολούθησαν διαδικτυακή ενημέρωση από τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας (ΜΑΦ) «Γαλιλαία».

Η "ανακουφιστική φροντίδα" (Palliative Care) αναπτύχθηκε στα μέσα τού 20ού αιώνα στην Αγγλία, με πρωτοβουλία τής Dame Cicely Saunders.

Στόχος τής ανακουφιστικής φροντίδας είναι να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα, ψυχικά και σωματικά, που προκαλεί μια νόσος απειλητική για τη ζωή και να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς, αντιμετωπίζοντας όλες τις παραμέτρους που τους προκαλούν δυσκολίες.

Η «Γαλιλαία» ιδρύθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τις διδακτορικές σπουδές του στο κοινό πρόγραμμα των Harvard και ΜΙΤ Health Sciences and Technology, με επίκεντρο τον τομέα τής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, και έχει εργαστεί ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό Εργαστήριο τού New England Deaconess Hospital, στο Τμήμα Αναισθησιολογίας τού Massachusetts General Hospital και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τού Boston Children’s Hospital.

Η «Γαλιλαία», για τους ενήλικες ασθενείς, και η «Μέριμνα», για τα παιδιά και τους εφήβους, που δραστηριοποιούνται από το 2010 στο λεκανοπέδιο και τη νοτιο-ανατολική Αττική, αποτελούν τις μοναδικές κατ’ οίκον εξειδικευμένες υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τής "Γαλιλαίας", γνώρισαν τους ανθρώπους της και ενημερώθηκαν για τη δράση και την προσφορά των εθελοντών.

Μετά το τέλος τής παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με τον υπεύθυνο κ. Μάνθο Καραγιάννη, κατά την οποία οι μαθητές διατύπωσαν τις απορίες τους και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους.