Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαΐου 2023 η εκδρομή των μαθητών τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης σε Επίδαυρο-Ναύπλιο-Πόρτο Χέλι-Σπέτσες.

Πρώτος σταθμός η Επίδαυρος. Οι μαθητέςαρχικά ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο τού Ασκληπιείου, που υπήρξε το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο τού αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Αυτό που εντυπωσίασε τα παιδιά, εκτός από τα μνημεία και το ανοιξιάτικο τοπίο, ήταν η συνειδητοποίηση ότι οι πιο σύγχρονες μέθοδοι ίασης είχαν ήδη εφαρμοστεί κατά την αρχαιότητα. Ακολούθησε ο «έλεγχος» τής ακουστικής στο θέατρο τής Επιδαύρου, που με την ομορφιά και την ιστορία του επιβάλλεται στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.


Επόμενος σταθμός ήταν η ιστορική πόλη τού Ναυπλίου, η πρώτη πρωτεύουσα τού ελληνικού κράτους. Πόλη συνδεδεμένη με την προσωπικότητα και το έργο τού Καποδίστρια, αλλά και τη δολοφονία του. Η ξεναγός παρουσίασε συνοπτικά κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία για το Ναύπλιο και την ιστορία του, τα οποία στη συνέχεια τα παιδιά ανακάλυψαν περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του. Οι μαθητές αξιοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο που τους δόθηκε για να περιηγηθούν και να γευματίσουν.
Το απόγευμα τής Τετάρτης επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία με προορισμό το Πόρτο Χέλι. ‘Όταν έφθασαν και αφού τακτοποιήθηκαν στα δωμάτιά τους, απόλαυσαν ένα πλούσιο δείπνο και στη συνέχεια βγήκαν για τη βραδινή τους ψυχαγωγία. Με μουσική και χορό δίπλα στο λιμανάκι και με συντροφιά το φεγγάρι κύλησε η έξοδός τους.


Την Πέμπτη, μετά το πρωινό, ξεκίνησαν για τις Σπέτσες. Πρόγευση καλοκαιρινών διακοπών το σύντομο ταξίδι με το ferry. Στο ιστορικό νησί τού Αργοσαρωνικού έμαθαν για την ηρωίδα τής Επανάστασης, την καπετάνισσα που προσέφερε την περιουσία της στον Αγώνα και αφιέρωσε με αυτοθυσία τη ζωή της στην ιδέα τής ελευθερίας, τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Κατά τον περίπατό τους προς το παλιό λιμάνι θαύμασαν τα όμορφα αρχοντικά, φωτογραφήθηκαν μπροστά στα κανόνια, το σήμα κατατεθέν τής συμμετοχής των νησιώνστον Αγώνα, και απόλαυσαν την αύρα τής θάλασσας, το φως του ήλιου και τον γαλανό ουρανό. Περπάτησαν παρέες-παρέες στα ήσυχα δρομάκια, γευμάτισαν στο νησί και το απόγευμα πήραν τον δρόμο τής επιστροφής.
Στις αποσκευές τους έφεραν τα αναμνηστικά που αγόρασαν, δωράκια για τους δικούςτους, τα φημισμένα αμυγδαλωτά και πάνω απ’ όλα την όμορφη εμπειρία τού ταξιδιού. Εμπειρία που εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο, όταν την μοιράζεσαι με αγαπημένους συμμαθητές και καθηγητές!
Επειδή οι σχολικές εκδρομές έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι μαθητές επέδειξαν άψογη συμπεριφορά, κάτι που το αναγνώρισαν εκτός απ’ τους καθηγητές τους και όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί τους. Η εκδρομή ήταν άρτια οργανωμένη και η ομάδα των συνοδών-εκπαιδευτικών απαρτιζόταν από την κ. Ε. Σταματέλλου, την κ. Ε. Ηλιού, την κ. Τ. Τσορπατζίδου, τον κ. Α. Καλλιά και τον κ. Β. Ντούση.