Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών, οι μαθητές/-τριες τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης επισκέφθηκαν το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe και, αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια.

Η πρώτη ομάδα συμμετείχε στο εργαστήρι «Συνδυάζοντας τα μαθησιακά κοινά και τη συνδεδεμένη μάθηση στους χώρους των ελληνικών βιβλιοθηκών». Σκοπός τού εργαστηρίου ήταν οι μαθητές μέσω ανοικτών βιωματικών δραστηριοτήτων να έρθουν σε επαφή με την έννοια των "κοινών". Μέσω από αυτή τη διαδικασία γνώρισαν το πως κάποιος/-α μπορεί να συμβάλει στη συν-δημιουργία και τη συν-διαχείριση ενός κοινού αγαθού, το οποίο είναι προσιτό σε όλους. Ο μαθησιακός σκοπός τού εργαστηρίου επιτεύχθηκε μέσα από συζήτηση, βιωματικές δραστηριότητες βασισμένες στη μεθοδολογία τής μη τυπικής μάθησης και ομαδοσυνεργατική αλληλεπίδραση.

Η δεύτερη ομάδα έκανε μια περιήγηση στη βιβλιοθήκη και συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα διαδραστικό ταξίδι ανακάλυψης μέσα από τη Βιβλιοθήκη». Οι μαθητές και οι μαθήτριες έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες τής Βιβλιοθήκης και γνώρισαν τον χώρο των βιβλίων, αυτόνομα και με παιγνιώδη τρόπο. Πήραν μέρος σε ένα "ράλι" στη βιβλιοθήκη με τη χρήση των iPads και τής εφαρμογής Actionbound. Μέσα από εργασίες που οδηγούσαν σε διαφορετικά σημεία τής βιβλιοθήκης, εξερεύνησαν τον χώρο με διαδραστικό τρόπο, καθώς χρειάστηκε, μεταξύ άλλων, να τεκμηριώσουν μια αναζήτηση στον OPAC-κατάλογο τής βιβλιοθήκης, να λύσουν γρίφους με κωδικούς QR και μίνι παιχνίδια. Ο χώρος τής βιβλιοθήκης μετατράπηκε, έτσι, από έναν τόπο ήσυχης μάθησης σε έναν τόπο ενεργητικής εμπειρίας...

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω εκπαιδευτικών προγραμμάτων δόθηκε η δυνατότητα και το κίνητρο στα παιδιά μας να εργασθούν ομαδικά και να μιλήσουν τη Γερμανική γλώσσα με ευχάριστο τρόπο.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Μαρία Φωτιάδη