Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στο πλαίσιο τού πολιτιστικού-περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2015 -2016, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης πραγματοποίησαν τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Σαντορίνη, από τις 21 έως τις 24 Απριλίου 2016.
Προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδρομή, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και αφού μελέτησαν την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων, την καλλιέργεια τής γης και την αρχιτεκτονική τού νησιού, εκπόνησαν και παρουσίασαν τις εργασίες:
Σαντορίνη: Παραδοσιακές καλλιέργειες - τοπική οικονομία και περιβάλλον
• «Ρήγισσα των παλμών και των φτερών τού Αιγαίου» - Ιστορία, τέχνη και αρχιτεκτονική τής Σαντορίνης
• «Σαντορίνη: Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη» - Το ηφαίστειο τής Θήρας και οι συνέπειές του στον γεωπολιτικό χάρτη τής Μεσογείου.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδρομή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά, να ανακαλύψουν τον ιδιαίτερο γεωλογικό του χαρακτήρα και να ζήσουν αξέχαστες στιγμές με τους συμμαθητές τους λίγο πριν αποφοιτήσουν από το Γυμνάσιο.
Στην εκδρομή τα παιδιά συνόδευσαν η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Μαρία-Άννα Φαφαλιού (φιλόλογος), οι υπεύθυνοι καθηγητές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ. Μαρία Νικολαΐδου (φυσικός), Πολυξένη Σιούτη (Πληροφορικής), Γεώργιος Κωνσταντακάκης (φιλόλογος) και οι διδάσκοντες καθηγητές κ. Ευφημία Περάκη (μαθηματικός), Φωτεινή Ματθαίου (Γερμανικών), Μαρίζα Μπέσα (φυσικός) και Λάσκαρης Ιατρόπουλος (θεολόγος).