Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στις 8 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης ο εορτασμός των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ που, όπως κάθε χρόνο, ήταν αφιερωμένος στη μνήμη των Μιχαήλ και Ελένης Τοσίτσα και Απόστολου Αρσάκη, μεγάλων ευεργετών των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων.
Την εφετινή εκδήλωση με τίτλο «Τιμώντας τους ευεργέτες μας … Όταν το παρελθόν και το μέλλον συναντιούνται στο τώρα» είχε αναλάβει το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης.
Μετά την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και την αρτοκλασία ο θεολόγος τού Σχολείου κ. Λάσκαρης Ιατρόπουλος εκφώνησε λόγο, στον οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σήμερα είναι γιορτή για τα Σχολεία μας. Τιμούμε την ιστορία μας που ξεκινά πριν 180 χρόνια και φτάνει ζωντανή μέχρι τις μέρες μας. Αξίζει να ψάξουμε αυτή την ιστορία. Γιατί ψάχνοντας την παράδοση θα ανακαλύψουμε τη δική μας αρχή και τους λόγους για τους οποίους όλοι εμείς που βρισκόμαστε στα Αρσάκεια Σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς απόφοιτοι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Γιατί είμαστε μέρος αυτής τής ιστορίας και συνεχιστές αυτής τής παράδοσης. Και αυτό φυσικά μας δίνει την ευθύνη να βαδίσουμε με οδοδείκτες τις αξίες και τις αρχές που υπηρέτησαν τα οράματα των ιδρυτών και των ευεργετών αυτών των Σχολείων να προσφέρουν παιδεία και ήθος, δύο αρετές τόσο αναγκαίες για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου και τόσο απαραίτητες για την εποχή μας.»
Εν συνεχεία η μαθητική δημοσιογραφική ομάδα τού Σχολείου παρουσίασε μια αναδρομή στην ιστορία των Αρσακείων Σχολείων από την ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας το 1836 μέχρι σήμερα, με αναφορά στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα. Ειδική αναφορά έγινε στη συμβολή τής Φ.Ε. στην προοδευτική αλλαγή και την αναμόρφωση τής ελληνικής κοινωνίας με την αναβάθμιση τής θέσης τής γυναίκας.
Τέλος, οι μαθητές - δημοσιογράφοι παρουσίασαν βίντεο με συνεντεύξεις που πήραν από καθηγήτριες και καθηγητές τους που υπήρξαν και αυτοί μαθητές στα Αρσάκεια Σχολεία.
Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η Υποδιευθύντρια τού Σχολείου κ. Αγγελική Σούλη (μαθηματικός) και οι καθηγητές κ. Λάσκαρης Ιατρόπουλος (θεολόγος), Σοφία Κοντονίκα και Μαρίνα Μηλιδώνη (φιλόλογοι), και η Ευφημία Περάκη (μαθηματικός).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Επόπτρια των Αρσακείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου - Μουρσελά και η πρώην Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης κ. Παναγιώτα Ατσαβέ, η οποία είχε ξεναγήσει τους μαθητές στο Αρχείο τής Φ.Ε. στο Ψυχικό και τους είχε προμηθεύσει αρχειακό υλικό για την υλοποίηση τής παρουσίασης τους.