Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Δημιουργικότητα και φαντασία επιστράτευσαν οι μαθητές του τμήματος Γ΄2 και Γ΄4 τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, στο πλαίσιο του μαθήματος τής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

Με την καθοδήγηση τής φιλολόγου-καθηγήτριας κ. Σοφίας Κοντονίκα μπήκαν για λίγο στη θέση τού σκηνοθέτη και τού σκηνογράφου και «πάγωσαν τον στίχο».

Συγκεκριμένα, αφού διάλεξαν κάποιους στίχους αντιπροσωπευτικούς των λόγων τής Ελένης, τού Μενέλαου και τής Θεονόης από την τέταρτη σκηνή τού β΄ επεισοδίου τής τραγωδίας «Ελένη» τού Ευριπίδη, την οποία διδάσκονται, αντέγραψαν τη στάση τού σώματος, την έκφραση και τις κινήσεις των ηρώων, χρησιμοποιώντας  τα ανάλογα ενδύματα και αντικείμενα, και φωτογραφήθηκαν με καλυμμένο το πρόσωπο.

Στη συνέχεια παρουσίασαν με τις φωτογραφίες τους, τις οποίες συνόδευσαν με τους αντίστοιχους στίχους ως λεζάντα.

Σε μια άλλη εκδοχή τής δραστηριότητας οι μαθητές αναζήτησαν στο διαδίκτυο εικόνες των τριών ηρώων από διάφορες θεατρικές παραστάσεις.

Έτσι, μέσω τής βιωματικής διδασκαλίας και μάθησης ενεργοποίησαν τη δημιουργικότητά τους, τής οποίας η αξία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύπλευρη, και κατανόησαν πώς λειτουργεί η «όψη» στο αρχαίο δράμα.