Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, στον όροφο της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η «Οδύσσεια» του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη σε εκπροσώπους των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Η παρουσίαση συνδέεται με τη συμμετοχή της Καθηγήτριας Φιλολόγου του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης κ. Ειρήνης Φαραντούρη στο εν λόγω έργο, δεδομένου ότι η ίδια ανέλαβε τη φιλολογική επιμέλεια.

odysi003

Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης υποδέχεται στον όροφο της Κοσμητείας την ομάδα εκπροσώπων των Αρσακείων Σχολείων.



Πρόκειται για μια μοναδική παγκοσμίως τοιχογραφία που καλύπτει επιφάνεια περίπου 180 τετραγωνικών μέτρων (1,90 x 90 μέτρα), στον 3ο όροφο της Σχολής και αφηγείται την Οδύσσεια. Οι μορφές ιστορούνται σε σχεδόν φυσικό μέγεθος και στην τεχνοτροπική απόδοσή τους, συνυφαίνονται σε ένα οργανικό όλον η τεχνική των αρχαίων ελληνικών ληκύθων, η μεσαιωνική ελληνική τέχνη (βυζαντινή), καθώς και στοιχεία από τον δυτικό μοντερνισμό. Χρησιμοποιήθηκε η τετράχρωμη Πολυγνώτεια παλέτα (ώχρα, κόκκινο, άσπρο, μαύρο), η οποία, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη πλαστικότητα και ποιότητα της γραμμής, επιτυγχάνει την αίσθηση μιας ανάγλυφης ζωφόρου. Τη ζωφόρο περιτρέχει μία ζώνη με πρωτότυπο κείμενο της Οδύσσειας. Συγκεκριμένα, παρατίθεται αυτούσιο το Προοίμιο του Έπους, καθώς και χαρακτηριστικοί στίχοι κάτω από τις αντίστοιχες σκηνές.

odysi002

Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες. Το καράβι του Οδυσσέα περνά από τους αντικριστούς βράχους της Σκύλλας και της Χάρυβδης (σκηνή από τη ζωφόρο της Οδύσσειας).



Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, χαιρέτισε την παρουσίαση, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του έργου, καθώς και στο χρονικό της δημιουργίας της «Οδύσσειας», ενώ εμφατικά εξέφρασε την επιθυμία να γίνει το εν λόγω εικαστικό έργο εστία διδαχής για φοιτητές και μαθητές. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κόρδης εστίασε στην εικαστική δημιουργία, στο ύφος, τις χρωματικές επιλογές και την τεχνοτροπία που ακολούθησε. Η Καθηγήτρια Φιλόλογος του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης κ. Ειρήνη Φαραντούρη, υπεύθυνη για τη φιλολογική επιμέλεια του έργου, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάστηκαν με τον δημιουργό τους 12.110 στίχους της Οδύσσειας, το κριτήριο με το οποίο έγινε η επιλογή των σκηνών που απεικονίζονται, καθώς επίσης και των αντίστοιχων χωρίων του πρωτότυπου κειμένου που τις συνοδεύουν. Τέλος, αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό ρόλο που έχει το έργο: Φοιτητές αλλά και μαθητές θα έχουν τη μοναδική δυνατότητα στον χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής να μελετήσουν in situ, μπροστά στη ζωφόρο της «Οδύσσειας», το αρχαίο κείμενο, τη ροή της αφήγησης, και να κατανοήσουν σε βάθος την ομηρική ποίηση.


Οι μορφές ιστορούνται σε σχεδόν φυσικό μέγεθος και στην τεχνοτροπική απόδοσή τους, συνυφαίνονται σε ένα οργανικό όλον η τεχνική των αρχαίων ελληνικών ληκύθων, η μεσαιωνική ελληνική τέχνη (βυζαντινή), καθώς και στοιχεία από τον δυτικό μοντερνισμό.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στη ζωφόρο της Οδύσσειας, στη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Επόπτρια των Αρσακείων Σχολείων της Φ.Ε. κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου της Φ. Ε. κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Διευθύντριες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης κ. Μαρία-Άννα Φαφαλιού και κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου, η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Σχολείων της Φ. Ε. κ. Kαλλιόπη Λογαρά-Λαμπρινουδάκη, καθώς και εκπαιδευτικοί των Σχολείων της Φ.Ε.

odysi005

Ο ζωγράφος Γιώργος Κόρδης αναλύει την εικαστική προσέγγιση της Οδύσσειας (διακρίνονται η Επόπτρια των Αρσακείων Σχολείων της Φ.Ε. κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου της Φ. Ε. κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Διευθύντριες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης κ. Μαρία-Άννα Φαφαλιού και κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου, η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Σχολείων της Φ. Ε. κ. Kαλλιόπη Λογαρά-Λαμπρινουδάκη και εκπαιδευτικοί των Σχολείων της Φ.Ε.).




Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη ζωφόρο της «Οδύσσειας» του Γιώργου Κόρδη.
 
 

odysi001


Η φιλόλογος του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, κ. Ειρήνη Φαραντούρη, υπεύθυνη για τη φιλολογική επιμέλεια του έργου, αναπτύσσει τα του κειμένου: τα κριτήρια επιλογής των σκηνών και των αντίστοιχων χωρίων του πρωτότυπου κειμένου που τις συνοδεύουν.

Δεν είναι η πρώτη συνεργασία του Γιώργου Κόρδη με τα Αρσάκεια. Ήδη από το 2013 ο διακεκριμένος αγιογράφος-ζωγράφος επισκέπτεται τα Αρσάκεια, π.χ. στο πλαίσιο διαθεματικών προγραμμάτων των Δημοτικών Σχολείων («Από την αγιογραφία… στη σύγχρονη ζωγραφική», «Από τα φαγιούμ στην αγιογραφία και στη σύγχρονη ζωγραφική») αλλά και αξιοποιώντας τις αίθουσες tablet και τα εργαστήρια των Αρσακείων για την επί τόπου παρουσίαση της δημιουργίας ψηφιακών έργων, π.χ. «Αγιογραφία με ψηφιακά μέσα».

odysi004

Ξενάγηση των εκπροσώπων της Φ.Ε. στη ζωφόρο της Οδύσσειας.


Τη ζωφόρο περιτρέχει μία ζώνη με πρωτότυπο κείμενο της Οδύσσειας. Συγκεκριμένα, παρατίθεται αυτούσιο το Προοίμιο του Έπους, καθώς και χαρακτηριστικοί στίχοι κάτω από τις αντίστοιχες σκηνές.


Τέλος, να σημειωθεί ότι για τον ερχόμενο Νοέμβριο 2021 έχει προγραμματιστεί μεγάλη έκθεση με έργα του Γ. Κόρδη στους χώρους των Σχολείων των Αρσακείων-Τοσιτσείων Εκάλης.

odysi006

Συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων σχετικά με τη Νέκυια.