Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, στο Αμφιθέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης οργάνωσε εκδήλωση για να τιμηθούν οι συντελεστές τής δράσης «Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα μέσω τού διαλόγου τής ποίησης τού Διονυσίου Σολωμού με τη ζωγραφική τού Γιώργου Κόρδη».

Στην εν λόγω δράση, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο τού εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, συμμετείχαν έντεκα μαθητές, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ. Ειρήνης Φαραντούρη, φιλολόγου, Κώστα Θεοδώρου, θεατρολόγου, και Ξένιας Σιούτη, πληροφορικού.

Σκοπός τής δράσης ήταν οι μαθητές να ανιχνεύσουν το βαθύτερο περιεχόμενο ενός διαχρονικού λογοτεχνικού έργου μέσω τής διαλεκτικής του σχέσης με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές διερεύνησαν πώς η πένα τού Δ. Σολωμού ενέπνευσε το χέρι τού ζωγράφου Γ. Κόρδη, υπηρετώντας την ίδια αξία τής ηθικής και πνευματικής ελευθερίας του ανθρώπου.

Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές:

Συζήτησαν με τον Γιώργο Κόρδη για το έργο του, και ειδικότερα για τα ψηφιακά μέσα που αξιοποίησε στη δημιουργία τού έργου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Σχεδίασμα Β΄».
Μετά το τέλος της συζήτησης ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε ζωντανά ένα ψηφιακό έργο, το οποίο αποτυπώθηκε από τον μαθητή τής Α΄ τάξης Μάριο Γεωργαντά στο βίντεο«Ο ζωγράφος Γιώργος Κόρδης μυεί τους μαθητές στην ψηφιακή τέχνη».

Δραματοποίησαν το Σχεδίασμα Α΄ των Ελεύθερων Πολιορκημένων τού Δ. Σολωμού, εμπνεόμενοι από το ομότιτλο βιβλίο τέχνης τού Γιώργου Κόρδη.
Το θεατρικό δρώμενο γυρίστηκε και σε ταινία με τίτλο: «Το χάραμα πήρα τού Ήλιου τον δρόμο» στο Κέντρο Τεχνών Μετς, με πρωτότυπη μουσική επένδυση τού Παύλου Κόρδη.
Να σημειώθεί ότι η ταινία θα προβάλλεται στην έκθεση που διοργανώνουν τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης από τις 20  Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Τέλος, οι συμμετέχοντες μαθητές περιηγήθηκαν στην ενδιαφέρουσα έκθεση «Τα Πρόσωπα τής Πέτρας» τού Γ. Κόρδη, η οποία εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 και αποτέλεσε το σκηνικό τού θεατρικού δρώμενου.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Διευθύντρια κ. Μαρία-Άννα Φαφαλιού.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο ζωγράφος Γιώργος Κόρδης και όλοι οι συντελεστές τής δράσης: οι υπεύθυνοι καθηγητές, ο σκηνοθέτης κ. Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος, ο ειδικός στην οπτική τεχνολογία (visual technology) κ. Νίκος Γαλέος, καθώς επίσης και οι έντεκα μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

από το τμήμα Α΄1Σοφία Βασιλείου (τού Σπυρίδωνος), Σοφία Βασιλείου (τού Παναγιώτου), Διονυσία Βλαχοπούλου, Μάριος Γεωργαντάς, Μαρία-Μελίνα Γεωργίου, Ελένη Δρίβα και Γρηγόρης Θεοδώρου.

από το τμήμα Α΄2Χαρά Καγκάκη, Κατερίνα Καλμαντή, Γιάννης Κορδώσης και Τανίνα Κωστάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Διευθυντές και οι Υποδιευθύντριες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων και Λυκείων Εκάλης, η Συντονίστρια των φιλολογικών μαθημάτων κ. Κ. Αυγουστίνου, η Υπεύθυνη τής Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Σχολείων τής Φ. Ε. κ. Kαλλιόπη Λογαρά-Λαμπρινουδάκη, γονείς των μαθητών και καθηγητές τού Σχολείου.