Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β΄ και Γ΄ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης υποδέχθηκαν την ομάδα καλαθοσφαίρισης τού Αμαρουσίου "Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων" (Α.Σ.Κ.Α.) στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ των Σχολείων.


Η επίσκεψη τής αθλητικής ομάδας οργανώθηκε από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Δημήτρη Γκόφα, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ - Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη» που υλοποιήθηκε στην Γ΄ τάξη.
Οι αθλητές μίλησαν στους μαθητές για τις συνθήκες και τις αντιλήψεις που επικρατούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με την κοινότητα των ΑΜεΑ. Στη συνέχεια, παρουσίασαν το άθλημα τής καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, εξηγώντας τον τρόπο κατηγοριοποίησης (classification) των αθλητών με βάση τη σοβαρότητα τής αναπηρίας και τους κανόνες τού αθλήματος.
Αυτή η διδακτική συνάντηση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς τη βιωματική εμπειρία από την πλευρά των μαθητών. Αρκετοί μαθητές κάθισαν στα αμαξίδια και έπαιξαν ένα παιχνίδι με τους αθλητές τού Α.Σ.Κ.Α.
Τα παιδιά ευχαρίστησαν τους αθλητές για την επίσκεψή τους στο Σχολείο και την εμπειρία που τους προσέφεραν. Τέλος, η διευθύντρια κ. Μαρία-Άννα Φαφαλιού, αναγνωρίζοντας την παιδαγωγική αξία τέτοιων συναντήσεων, συμφώνησε με τους αθλητές ότι πρέπει να οργανώνονται συχνότερα παρόμοιες επισκέψεις, για να συνειδητοποιούν στην πράξη οι έφηβοι τη σημασία τής ψυχικής δύναμης και τής μαχητικότητας για την υπέρβαση ακόμη και των μεγαλύτερων δυσκολιών.