Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τής Α΄τάξης τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, στις αρχές Νοεμβρίου 2022, φύτευσαν εποχικά λαχανικά, μαρούλι, σέλινο, μαϊντανό, κρεμμύδι, υπό την επίβλεψη τής κ. Λουκίας Σπυράτου, καθηγήτριας τής Οικιακής Οικονομίας.

Τα λαχανικά που παράγουν οι μαθητές είναι βιολογικά, καθώς δεν γίνεται χρήση χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων.

Οι μαθητές θα προσφέρουν τα λαχανικά σε κοινωφελή ιδρύματα μέσω τής ΜΚΟ «Μπορούμε», μια συνεργασία που ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εθελοντισμού και φιλανθρωπίας τού Σχολείου.

Η συγκεκριμένη βιωματική δράση αποτελεί για τους μαθητές έναν εύκολο τρόπο εκμάθησης στοιχείων βιολογίας των φυτών και απόκτησης δεξιοτήτων καλλιέργειας τής γης (σπορά, φύτευση, σκάλισμα, ξεβοτάνισμα, πότισμα κ.ά.).

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι μαθητές μας νιώθουν χαρά και υπερηφάνεια που παράγουν οι ίδιοι τρόφιμα φυσικά και υγιεινά, τα οποία προσφέρουν σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σε μια εποχή που τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα πληθαίνουν, αυτό που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι ότι η πραγματική ευημερία επιτυγχάνεται μέσα από μικρές καθημερινές αλλαγές, που ο καθένας μας οφείλει στον εαυτό του, στους συνανθρώπους του αλλά και στις επόμενες γενιές.