Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές των Α΄και Β΄Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης παρακολούθησαν τον εορτασμό για την επέτειο τής εξέγερσης των φοιτητών τού Πολυτεχνείου το 1973.

Μαθητές και των δύο Γυμνασίων παρουσίασαν το χρονικό των ημερών μέσα από λογοτεχνικά κείμενα τής περιόδου, τα οποία αποτύπωναν τη στάση των λογοτεχνών απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, ενώ η χορωδία πλαισίωσε τη θεατρική ομάδα με τραγούδια σημαντικών μουσικοσυνθετών τής εποχής.

Μέσα από μια λιτή αλλά περιεκτική προβολή των γεγονότων που οδήγησαν στην εξέγερση, καθώς και των συνεπειών της, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους παρευρισκόμενους είτε να θυμηθούν είτε να γνωρίσουν την ένταση εκείνων των ημερών.
Ο διάλογος μεταξύ των ιστορικών γεγονότων και των λογοτεχνικών κειμένων ανέδειξε τον σεβασμό με τον οποίο πρέπει διαχρονικά να αντιμετωπίζουμε τις επιλογές δράσης νέων αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων ενάντια σε καθεστώτα βίας και απολυταρχίας.

Την επιμέλεια τής εκδήλωσης είχαν οι φιλόλογοι κ. Ιουλία Παπαβασιλοπούλου και Αικατερίνη Κατσιάνου, από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, η φιλόλογος κ. Ευθυμία Σκιαδά και ο θεολόγος κ. Λάσκαρης Ιατρόπουλος, από το Β΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, ο κ. Κώστας Θεοδώρου, θεατρολόγος των Σχολείων μας, και η κ. Φανή Αβρανά, καθηγήτρια Μουσικής.

Δείτε μέρος της παράστασης εδώ.