Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης υλοποιούν, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, ευρωπαϊκό πρόγραμμα e Τwinning με υπεύθυνη την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Τ. Αγγελοπούλου. Στο πλαίσιο τού προγραμματος θα συνεργαστούν με μαθητές από άλλα σχολεία τής Ευρώπης για την πραγματοποίηση τού κοινού έργου “Let’s fight for a better world”.

Οι μαθητές θα εκπονήσουν έργο με θέμα την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν στον πλανήτη σήμερα, όπως είναι η φτώχεια, ο υποσιτισμός, η κλιματική αλλαγή, ο εκφοβισμός κ.ά. Θα ερευνήσουν και θα μελετήσουν θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανοχή, την καταπολέμηση τής βίας κ.λπ. με στόχο να δώσουν τα δικά τους μηνύματα και λύσεις για ένα καλύτερο αύριο. Για την υλοποίηση του προγράμματος, οι μαθητές μας θα συνεργαστούν με συνομήλικους συμμαθητές τους από 24 σχολεία τής Ευρώπης (τής Ρουμανίας, τής Κροατίας, τής Γαλλίας, τής Πορτογαλίας κ.ά.) χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την αγγλική γλώσσα.

Στο πλαίσιο τού συγκεκριμένου ευρωπαΐκού προγράμματος για την υλοποίηση τού έργου “Let’s fight for a better world”, οι μαθητές συναντήθηκαν διαδικτυακά, στις 20 Δεκεμβρίου 2023, με συνομήλικους τους μαθητές από το σχολείο Osnova skola Ljudevita Gaja Nova Gradiska τής Κροατίας. Τα παιδιά είχαν μελετήσει το άρθρο 13 τής Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα όλων να κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς και να ταξιδεύουν σε άλλες χώρεςεπιλέγοντας ελεύθερα τον τόπο διαμονής τους. Αντάλλαξαν ιδέες με τους μαθητές τής Κροατίας και συζήτησαν για τις εμπειρίες τους σχετικά με το δικαίωμα όλων να κινούνται ελεύθερα, ένα δικαίωμα το οποίο αναγκαστικά παραβιάστηκε κατά τη διάρκεια τής πανδημίας τού κορωνοϊού. Τέλος, εργάστηκαν από κοινού για τον σχεδιασμό μιας παρουσίασης, η οποία θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα τού e-twinning, καθώς και για τη δημιουργία τού ημερολογίου τού 2024 στο οποίο αποτυπώνονται τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα.