Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α´ Αρσακειου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη τής εποχής τού Περικλή και να περιηγηθούν στην έκθεση "World of Robots".

Στη Θόλο ταξίδεψαν στην Αθήνα τού 5ου αιώνα π.Χ. και είδαν να ανασυντίθενται μπροστά στα μάτια τους με κάθε λεπτομέρεια όλα τα κτήρια που βρίσκονταν στον ιερό βράχο στην πραγματική τους κλίμακα και τις διαστάσεις. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα πιο περίπλοκα, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτήρια τής Ακρόπολης, όπως τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τον ναό τής Απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, αλλά και τα αγάλματα που τα διακοσμούσαν σε 3D και στα φυσικά τους χρώματα, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκαν. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν ναοί και αγάλματα τα οποία δεν διασώζονται μέχρι σήμερα, όπως είναι το Αρρηφόριον, το Ιερό τού Διός Πολιέως, το Ιερό τής Αρτέμιδος Βραυρωνίας, η Χαλκοθήκη, ο γλυπτός διάκοσμος τού Παρθενώνα με το χρυσελεφάντινο άγαλμα τής θεάς Αθηνάς κ.ά.

Στην έκθεση "World of Robots" παρουσιάστηκαν στους μαθητές μερικά από τα πιο διάσημα ρομπότ, όπως το Metal Alien και το WALL·E, καθώς επίσης και τα πιο γνωστά ρομπότ από αγαπημένες ταινίες. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στις μοναδικές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και στη μεγαλύτερη έκθεση ρομπότ που έγινε στην Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάστηκε επίσης και η πορεία και το αποτύπωμα των ρομπότ από το ξεκίνημα τους μέχρι και σήμερα και είδαν τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή ζωή, αλλά και τη σπουδαιότητά τους στην τεχνολογία και την επιστήμη.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ. Αναγνωστοπούλου, Ματθαίου, Μ. Νικολαΐδου, Τ. Νικολαΐδου και Πρεβενιού.