Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων τού Α΄ τετράμηνου τού σχολικού ετους 2023-2024 με τίτλο «Πλανήτης Γη, το κοινό μας σπίτι», οι μισοί μαθητές τής Α΄2 τάξης τού A΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης έφτιαξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον. Στοχός ήταν η ενημέρωση των μαθητών, η ευαισθητοποίησή τους και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Τα παιδιά καθοδήγησε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Κυριακή Πρεβενιού.

Αφού διαβάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις όλων των παιδιών για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, αναλύθηκαν τα θέματα:  Βιοκλιματική αρχιτεκτονική- ίωση της ενέργειας στο σπίτι και στο Σχολείο, Τι είναι το οικολογικό μας αποτύπωμα και πώς μπορούμε να το μειώσουμε;  Ανακύκλωση υλικών: πρώτη ύλη, Νερό, το πολύτιμο αγαθό. Μετά από ψηφοφορία, επιλέχθηκε προς υλοποίηση η ιδέα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, κατασκεύασαν το παιχνίδι στο Εργαστήριο Καλλιτεχνικών τού Σχολείου. 

Οι υπόλοιποι μαθητές τού τμήματος δημιούργησαν το παιχνίδι «Στοιχειωμένη πόλη», ένα παιχνίδι γνώσεων σχετικά με την οικολογική - περιβαλλοντική μόλυνση. Στόχος τού παιχνιδιού είναι να φτάσουν οι παίκτες στη μολυσμένη λίμνη τής πόλης τους και να την «σώσουν» από την περιβαλλοντική μόλυνση. Οι παίκτες καλούνται να ανέβουν μια σκάλα απαντώντας ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας με θέμα το περιβάλλον. Νικητής θα είναι ο παίκτης που θα απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις και θα φτάσει πρώτος στη λίμνη για τη «σώσει» από τη μόλυνση.

Τα παιδιιά εργάστηκαν ανά ομάδες στο εργαστήριο Καλλιτεχνικών του Σχολείου. Η ιδέα που ψηφίστηκε ήταν τής Αναστασίας-Λιλάς Μαρινέλη και οι ομάδες που σχηματίστηκαν ήταν: 

Οδηγίες παιχνιδιού: Αναστασία-Λιλά Μαρινέλη
Ομάδα λογότυπου: Αναστασία-Λιλά Μαρινέλη, Γιώργος Μαρκόπουλος
Ομάδα συσκευασίας-ταμπλό: Παναγιώτα Μπρέμπου, Έλλη-Αθανασία Χατζή, Μαρία-Άννα Μπέτση
Ομάδα ερωτήσεων: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Νικόλας Σούκουλης, Ναταλία Εριφίλη Μαντά
Ομάδα καρτών: Μάριος-Ορφέας Μπρανιάς-Βακιρτζής, Νεφέλη Μακρυγιάννη, Νικόλας Μαρινόπουλος.

Η σειρά μαθημάτων με θέμα το περιβάλλον «Πλανήτης Γη: Το κοινό μας σπίτι» ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να παίζουν με το πρωτότυπο, διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παιχνίδι που οι ίδιοι έφτιαξαν.