Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Το πρώτο μισό τού τμήματος  Α΄3 τού A΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, στο πλαίσιο τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων τού α΄τετράμηνου «Πλανήτης Γη, το κοινό μας σπίτι», έφτιαξε, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Καλλιτεχνικών κ. Κυριακής Πρεβενιού,  ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

 Αρχικά διαβάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις όλων των παιδιών για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με θέματα:

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική-μείωση τής ενέργειας στο σπίτι και στο Σχολείο  
Τι είναι το οικολογικό μας αποτύπωμα και πως μπορούμε να το μειώσουμε;  
Ανακύκλωση υλικών: πρώτη ύλη  
Νερό, το πολύτιμο αγαθό  

Μετά από ψηφοφορία, επιλέχθηκε προς υλοποίηση η ιδέα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, κατασκεύασαν το παιχνίδι στο Εργαστήριο Καλλιτεχνικών τού Σχολείου.  

Το πρώτο  μισό του τμήματος Α΄3 έφτιαξε το «Taboo, αλά Ανακύκλωση», ένα παιχνίδι για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την αξία τής ανακύκλωσης. Στο παιχνίδι υπήρχαν κάρτες με όλες τις κατηγορίες ανακύκλωσης, όπως χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, ανακύκλωση μπαταριών, κομπόστ, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων και ανακύκλωση λαμπτήρων. Υπήρχουν δύο ομάδες με στόχο να πάρουν όσες περισσότερες κάρτες μπορούσαν από κάθε κατηγορία μαντεύοντας τη λέξη τής κάρτας. Οι εργασίες έγιναν ανά ομάδες στο εργαστήριο Καλλιτεχνικών τού Σχολείου.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε η ιδέα τή μαθήτριας Κωνσταντίνας Μπελλάρα και οι ομάδες που σχηματίστηκαν ήταν:  

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Κωνσταντίνα Μπελλάρα

ΟΜΑΔΑ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ: Σωτήρης Αναστασίου, Μαρία Μπαγιάτη, Φίλιππος Ντούσης

ΟΜΑΔΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ-ΤΑΜΠΛΟ: Μαρία Ευαγγελία Μηλιώνη, Αριάδνη Νικολάου, Μυρτώ Ξενιού

ΟΜΑΔΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: Ιωάννης Δημητρακόπουλος, Κωνσταντίνος Μαθιός Χαρίτων Ιωάννης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνα Μπελλάρα, Ευγενία Μπούκλη, Οδυσσέας Ντέιβις Παπαθανασίου, Χαράλαμπος Παντελίδης

Η σειρά μαθημάτων με θέμα το περιβάλλον «Πλανήτης Γη: Το κοινό μας σπίτι» έκλεισε με τους μαθητές να παίζουν με το πρωτότυπο διασκεδαστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι, που οι ίδιοι έφτιαξαν.