Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης συμμετείχαν την Τρίτη 9 και την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 στο πρόγραμμα «Δειγματική ανασκαφή», σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο τού Σχολείου. Το πρόγραμμα εστίασε στην ιδιωτική ζωή στην Αθήνα τής κλασικής περιόδου (5ο αιώνας π.Χ.), με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα.
Οι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν σε ένα δίωρο θεωρητικό μάθημα σχετικά με τη μεθοδολογία μιας ανασκαφής, συμμετείχαν ενεργά σε μια δειγματική ανασκαφή στον εξωτερικό χώρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ανασκαφική πράξη (ανασκαφή θεμελίων μιας οικίας τού 5ου αιώνα π.Χ.), μελέτη τής στρωματογραφίας, εντοπισμό ευρημάτων –κινητών (κεραμικής, ειδωλίων, νομισμάτων) και ακίνητων (τοίχων, βωμών, θεμελίων κτηρίων)–, μετρήσεις με χωροβάτη και σταδία, καταγραφή ευρημάτων, καθώς και απόπειρα χρονολόγησης και αποκατάστασής τους από τους μαθητές.
Στόχος τού προγράμματος είναι η βιωματική προσέγγιση τού μαθήματος τής Ιστορίας, αλλά και η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην έρευνα και σε θέματα ανάδειξης τής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το πρόγραμμα «Δειγματική ανασκαφή» οργανώνεται για δεύτερη χρονιά από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Σχολείων τής Φ. Ε. και την υπεύθυνη κ. Π. Λαμπρινουδάκη, με τη στήριξη τού καθηγητή Αρχαιολογίας και μέλους του Δ.Σ. τής Φ.Ε. κ. Β. Λαμπρινουδάκη. Υπεύθυνη για την υλοποίηση τού προγράμματος είναι η φιλόλογος-αρχαιολόγος κ. Ειρήνη Φαραντούρη, καθηγήτρια στο Α΄ και το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο. Τη βοήθειά τους προσέφεραν η καθηγήτρια Τεχνολογίας τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου κ. Μ. Σόφη και η αρχαιολόγος κ. Ερ. Παπαγεωργίου.