Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Παρασκευή 17 και την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, στο πλαίσιο τού μαθήματος Αρχαίας Ιστορίας, μαθητές τού Α΄3 και Α΄4 τμήματος τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δειγματικής ανασκαφής στο Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης. Οι μαθητές ανά ομάδες ανέσκαψαν σε αρχαιολογικούς τομείς, χρησιμοποίησαν για τη μέτρηση βάθους τοπογραφικά όργανα (χωροβάτη και σταδία) και σχεδίασαν υπό κλίμακα τα ευρήματα. 
Παράλληλα, μελέτησαν την κεραμική (σχήματα και χρήση των αγγείων, διάκριση ερυθρόμορφου και μελανόμορφου ρυθμού), τα νομίσματα και τη θεματολογία τους (εμπροσθότυπος - οπισθότυπος), καθώς και την κάτοψη τού ανασκαμμένου οικοδομήματος.

Τέλος, αφού ολοκλήρωσαν την ανασκαφή, προσπάθησαν με βάση τα ημερολόγια, τις φωτογραφίες και τα σχέδια να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τα ευρήματα τού αρχαιολογικού τους τομέα.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση τής φιλολόγου-αρχαιολόγου κ. Ειρήνης Φαραντούρη και τη βοήθεια τής αρχαιολόγου κ. Ερασμίας Παπαγεωργίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο τού προγράμματος δειγματικής ανασκαφής εδώ. (https://anaskafh.arsakeio.gr)