Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας από την πανδημία, τίμησε την εθνική επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, στο Θέατρο των Σχολείων, παρουσία των γονέων των μαθητών και εκπροσώπων των εκπαιδευτικών τού Σχολείου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής τής Σημαίας στη σημαιοφόρο Ναταλία Φλίγγερ, μαθήτρια τής Γ΄τάξης, και στους παραστάτες μαθητές των Γ΄, Β΄, και Α΄ τάξεων από τη Διευθύντρια κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου.

Η τελετή βιντεοσκοπήθηκε και παρουσιάστηκε σε όλους τους μαθητές κατά τον εορτασμό τής Σημαίας την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 στις αίθουσες διδασκαλίας.

Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε η καθηγήτρια κ. Λ. Σπυράτου.

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 η Διευθύντρια Ευδοκία Γιαννικοπούλου σε κάθε τμήμα ξεχωριστά απένειμε τα αριστεία και βραβεία στους αριστεύσαντες και πρωτεύσαντες μαθητές κατά το σχολικό έτος 2020-2021.

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, στις αίθουσες διδασκαλίας, οι μαθητές, εκτός από τον εορτασμό τής Σημαίας, παρακολούθησαν βίντεο σχετικό με το έπος τού ’40, την κατοχή, την αντίσταση, την απελευθέρωση και την έναρξη τού εμφυλίου.

Το βίντεο περιελάμβανε αφήγηση, προβολή φωτογραφιών τής εποχής, καθώς και μουσική υπόκρουση.
Για το βίντεο εργάστηκαν οι φιλόλογοι κ. Ι. Βογιατζής, Ε. Καλλέ, Ε. Σκιαδά, που συγκέντρωσαν το υλικό και διαμόρφωσαν το κείμενο, καθώς και ο θεολόγος κ. Λ. Ιατρόπουλος, που εμπλούτισε περαιτέρω το υλικό και το επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά, δίνοντας στο βίντεο την τελική του μορφή.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με τίτλο "Η Ελλάδα στον Πόλεμο (1940 - 1944) μέσα από τον Ελληνικό Κινηματογράφο".
Στο βίντεο αυτό παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τρεις εμβληματικές ταινίες τού ελληνικού κινηματογράφου: "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" (1948 ), "Το ξυπόλυτο Τάγμα" (1953) και "Τι έκανες στον Πόλεμο Θανάση" (1971).

Στις ταινίες αυτές τα γεγονότα τού πολέμου και τής κατοχής έχουν αποδοθεί με τρόπο άλλοτε δραματικό και άλλοτε κωμικό-σατιρικό, γεγονός που τις κατατάσσει ανάμεσα στις σημαντικότερες αντιπολεμικές ταινίες τού ελληνικού κινηματογράφου.

Το βίντεο επιμελήθηκε ο θεολόγος κ. Λ. Ιατρόπουλος.

Στόχος αυτών των ηλεκτρονικών παρουσιάσεων ήταν οι μαθητές, γνωρίζοντας γεγονότα τής ιστορίας μας, να νιώσουν το πνεύμα μιας εποχής  κατά την οποία το έθνος μας επέδειξε αυτοθυσία και ηρωισμό.