Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τού B΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης υλοποιούν από το 2012 με επιτυχία ευρωπαϊκά προγράμματα e-Twinning, και τα έργα που εκπονούν βραβεύονται κάθε χρόνο με εθνικές και ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας.

Έτσι, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα 3 έργα e-Twinning που υλοποίησαν οι μαθητές.

Αναλυτικά, οι μαθητές τής Α΄ τάξης συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους από την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Τσεχία και την Τουρκία και συμμετείχαν σε δραστηριότητες με θέμα την κρυπτογραφία και την στεγανογραφία στο έργο "Public Secret".

Οι μαθητές τής Β΄ τάξης υλοποίησαν το έργο "Healthier and Happier Together" σε συνεργασία με μαθητές από σχολεία τής Ελλάδας, τής Κροατίας, τής Γαλλίας, τής Ιταλίας, τής Λιθουανίας και τής Ρουμανίας.
Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρέχοντας στα παιδιά σημαντικές γνώσεις σχετικά με τη σημασία τής διατροφής και τής κίνησης για την υγεία.
Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα υγείας και διατροφής και συνειδητοποίησαν πως ο σωστός τρόπος ζωής και η προαγωγή τής σωματικής δραστηριότητας φέρνει τη φυσική, την ψυχική και την κοινωνική ευημερία ενός ατόμου.

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης ολοκλήρωσαν το έργο με τίτλο "Young Agents 0017 for a Better World" που βασίζεται στους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Συνεργάστηκαν με μαθητές από σχολεία τής Ελλάδας, τής Ιταλίας, τής Πορτογαλίας, τής Ρουμανίας, τής Σερβίας και τής Τσεχίας και συμμετέχοντας σε ποικίλες δραστηριότητες έγιναν όλοι κομμάτι μιας ευρύτερης συλλογικής συνείδησης απέναντι στο μέλλον τού πλανήτη και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα.

Οι συνεργάτες από την Τσεχία πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Σχολείο, στο πλαίσιο τής βασικής δράσης 1 τού νέου προγράμματος Εrasmus (2021-2027), και μαζί με τους μαθητές τού B΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης πραγματοποίησαν πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και σχετικές με τη βιωσιμότητα δραστηριότητες.
Στις 8 και 9 Μαΐου 2022 επισκέφθηκαν μαζί το Μουσείο και τον βράχο τής Ακρόπολης, όπου ξεναγήθηκαν, περιηγήθηκαν στην Πλάκα, όπου συνέφαγαν, και εξέδραμαν σε παραλία τής Αττικής, την οποία καθάρισαν από σκουπίδια, και ανέλυσαν το νερό.

Για δύο ημέρες, επίσης, στις 10 και 11 Μαΐου 2022, φιλοξενήθηκαν στο Σχολείο, όπου συμμετείχαν από κοινού σε δράσεις, περιηγήθηκαν στο Σχολείο, έμαθαν ελληνικούς χορούς, φύτεψαν ελληνικά βότανα στον κήπο, έπαιξαν περιβαλλοντικά παιχνίδια με QR code στο δάσος τού Σχολείου, ενημερώθηκαν για την κυκλική οικονομία και κατασκεύασαν οικολογική τσάντα, χρησιμοποιώντας παλιά μπλουζάκια τους.
Επιχείρησαν, ακόμη, να μιλήσουν ο ένας τη γλώσσα τού άλλου, έφαγαν ελληνικά εδέσματα και αντάλλαξαν στοιχεία πολιτισμού και δώρα φιλοξενίας.

Η συνάντηση μαθητών από διαφορετικές χώρες έδωσε την ευκαιρία να ενισχυθεί η πολιτιστική ευαισθητοποίηση, η οποία αποτελεί αναγκαία δεξιότητα για την ενίσχυση τής διαπολιτισμικής κατανόησης, την καλλιέργεια τού αλληλοσεβασμού και την προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης απονεμήθηκε διαπίστευση στον τομέα τής σχολικής εκπαίδευσης, με στόχο τις διασυνοριακές ανταλλαγές και συνεργασίες.
Η απόκτηση διαπίστευσης επιτρέπει στο Σχολείο να έχει πιο εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την κινητικότητα προσωπικού και μαθητών κατά τη διάρκεια τού προγράμματος Erasmus (2021-2027).

Υπεύθυνες καθηγήτριες ερίναι οι κ.: Αθηνά Γκαρμπολά και Αθηνά Ξυραφά, Αγγλικής Φιλολογίας.

Για να δείτε τις δραστηριότητες τού έργου "Young Agents 0017 for a better world" πατήστε εδώ

Για να δείτε το έργο "Public Secret πατήστε εδώ

Για να δείτε το έργο "Healthier and Happier Togetherπατήστε εδώ