Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων, στις 22 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης επισκέφθηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών.


Εκεί οι μαθητές τού τμήματος Γ΄1 παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Ιστορία των επιστημών: Τι είδε ο Γαλιλαίος στους ουρανούς” και γνώρισαν μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία τής επιστήμης, τον Ιταλό μαθηματικό, αστρονόμο και φυσικό φιλόσοφο Γαλιλαίο. Ο Γαλιλαίος αμφισβήτησε έντονα την αριστοτελική φυσική φιλοσοφία τής εποχής του και πρότεινε διαφορετικό τρόπο εξήγησης των φυσικών φαινομένων. Οι παρατηρήσεις που πραγματοποίησε με το τηλεσκόπιό του άλλαξαν δραματικά την εικόνα που είχαν οι άνθρωποι για τον κόσμο. Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε ως στόχο να φέρει σε επαφή τους μαθητές με τη γοητεία των επιστημών, να τους ταξιδέψει σε μια διαφορετική εποχή και να τους κινητοποιήσει να ασκήσουν την κριτική τους σκέψη σχετικά με τις διαφορές τού «σήμερα» και τού «χθες».
Οι μαθητές τού Γ΄2 τμήματος παρακολούθησαν το πρόγραμμα "Τεχνητή νοημοσύνη... για εφήβους", μια διαδραστική παιγνιώδη γνωριμία με τις βασικές έννοιες, τις αλήθειες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες τής τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από ένα σύγχρονα σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με την τεχνητή νοημοσύνη, συζήτησαν για τις ανάγκες που εξυπηρετεί, αλλά και τις προκλήσεις που εμπεριέχει. Αναλυτικότερα ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούσαν στις δυνατότητες που φαίνεται να δίνει η τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας, τα όρια μεταξύ τού μύθου, τής επιστημονικής φαντασίας και τής πραγματικότητας, αλλά και το πώς μπορούμε να γίνουμε συμμέτοχοι και συνδημιουργοί σε αυτή την εποχή των νοημόνων συστημάτων, χωρίς φόβο αλλά με γνώση.