Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Κάθε χρόνο με την υποστήριξη τής Ε.Ε. διοργανώνεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση τής ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Έτσι, τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια Εκάλης κάθε χρόνο διοργανώνουν παρουσίαση για ένα θέμα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η εξέλιξη τού διαδικτύου σε διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ) μετέφερε την πραγματική ζωή στον ψηφιακό κόσμο, συνδέοντας όλες τις έξυπνες συσκευές με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και αύξησε ραγδαία τις ανάγκες για ψηφιακή ασφάλεια και ακεραιότητα. Γι' αυτό το εφετινό θέμα είναι «Κυβερνοασφάλεια και οι προοπτικές για τη νέα γενιά».

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 22 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης παρακολούθησαν ομιλία τού καθηγητή Ψηφιακών Συστημάτων τού Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Χρήστου Ξενάκη με τίτλο «Προκλήσεις τού χώρου τής κυβερνοασφάλειας στη σύγχρονη κοινωνία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη νέα γενιά».

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο κ. Αθανάσιος Γραμματόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, για την Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας και τους διαγωνισμούς που διεξάγονται κάθε χρόνο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ευθύνη συγκρότησης τής ελληνικής εθνικής ομάδας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, έχει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων τού Πανεπιστημίου Πειραιώς με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ξενάκη.
Στην ομιλία τους επικεντρώθηκαν στους όρους: κυβερνοεπίθεση, κυβερνοαπειλή, κυβερνοασφάλεια, καθώς και στην ανάγκη τής εποχής μας για την προστασία τής ψηφιακής ταυτότητας των χρηστών. Στο τέλος τής ομιλίας τους έθεσαν στους μαθητές τέσσερεις προκλήσεις (challenges) που αναφέρονται σε ευπάθειες και κενά των ψηφιακών συστημάτων ώστε να ευαισθητοποιηθούν στην πράξη σε θέματα ασφάλειας.
Μετά το πέρας της ομιλίας, οι μαθήτριες Αγάπη Ασημάκη (Γ΄1 τάξη) και Μελίνα Μιχαλοπούλου (Γ΄3 τάξη) τής δημοσιογραφικής ομάδας «Σχολειά-ζω» τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης και οι μαθητές Μάνος Φουντής (Γ΄4 τάξη) και Γεράσιμος Αλιγιζάκης (Γ΄1 τάξη) τής δημοσιογραφικής ομάδας «e-logeio» τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης ηχογράφησαν -σε μορφή podcast- συζήτηση για θέματα κυβερνοασφάλειας με τους δύο καλεσμένους ομιλητές.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών:

Ο καθηγητής Χρήστος Ξενάκης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική το 1993 και μεταπτυχιακά (M.Sc.) το 1996 στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2004 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών). Από το 2007 ανήκει στο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό τού Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου σήμερα είναι καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Ασφάλεια Δικτυακών Συστημάτων». Παράλληλα, είναι μέλος τού Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων τού Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι μέλος τής συντονιστικής επιτροπής τού ευρωπαϊκού διαγωνισμού Κυβερνοασφάλειας (European Cyber Security Challenge) και αρχηγός τής ελληνικής εθνικής ομάδας Κυβερνοασφάλειας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον χώρο τής ασφάλειας συστημάτων, δικτύων και εφαρμογών.

Ο Αθανάσιος Γραμματόπουλος είναι ερευνητής Ασφαλείας και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών τού Πολυτεχνείου Κρήτης το 2018 καθώς και από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων τού Πανεπιστημίου Πειραιώς το 2021. Έχει εργαστεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) ως Cybersecurity Operational Assistant κατά το διάστημα 2020-2022. Από το 2023 είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων τού Πανεπιστημίου Πειραιώς.