Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

"Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο τού εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121-SCH, με κωδικό 2022-1-EL01-ΚΑ121-SCH-000061562, και τίτλο "Heritage Travellers", από 27 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2023, στο Σχολείο Instituto Santa Eugenia, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Χιρόνα, στη βορειοανατολική Ισπανία.

Συμμετείχαν 28 μαθητές τής Β΄ και Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης και οι εκπαιδευτικοί κ. Γκαρμπολά ΑΘηνά (καθηγήτρια Αγγλικών ), Ξυραφά Αθηνά (καθηγήτρια Αγγλικών), Σπυράτου Λουκία (καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας) και Τριάντη Πολυξένη (καθηγήτρια Πληροφορικής).

Κατά τη διάρκεια πέντε ημερών οι καθηγητές και οι μαθητές/-τριες από τα συνεργαζόμενα σχολεία έλαβαν μέρος σε μια σειρά δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στα Αγγλικά.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 οι μαθητές επισκέφτηκαν το πάρκο Γκουέλ, με έργα αντιπροσωπευτικά τής αρχιτεκτονικής τού Άντονι Γκαουντί, και το Ανοιχτό Μουσείο «Ισπανικό Χωριό», Poble Espanyol, το οποίο είναι ένα μικρό χωριό με διαφορετικές γειτονιές, οι οποίες αντιγράφουν το στυλ των σπιτιών και τής αρχιτεκτονικής διαφόρων περιοχών τής Ισπανίας.

Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη τού προγράμματος από τον Διευθυντή τού ισπανικού σχολείου και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους τού σχολείου από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κατά τη διάρκεια τής ξενάγησης δόθηκε η ευκαιρία στους Έλληνες μαθητές να μπουν σε τάξεις του συνεργαζόμενου σχολείου και να παρακολουθήσουν μέρος των μαθημάτων στα Αγγλικά.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι Έλληνες μαθητές που έκαναν παρουσιάσεις σχετικά με την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τής Ελλάδας.
Επίσης, οι μαθητές μας παρουσίασαν στους Ισπανούς συνεργάτες μας την ιστορία τού Σχολείου μας, καθώς και το πολιτιστικό πρόγραμμα υιοθεσίας μνημείου (Ικάριον Αττικής), που υλοποιεί το Σχολείο με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο τού Δήμου Διονύσου.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε θερμή υποδοχή τής ομάδας στο Δημαρχείο τής πόλης τής Χιρόνας, όπου ο αντιπρόσωπος Παιδείας τού δήμου μίλησε στους μαθητές για την ιστορική σημασία τού κτηρίου, καθώς και για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών συνεδριάσεων.
Στη συνέχεια οι μαθητές μας επισκέφθηκαν τον καθεδρικό ναό τής Σάντα Μαρία, με το μεγαλύτερο κλίτος γοτθικού ναού στον κόσμο.

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 οι μαθητές πραγματοποίησαν επίσκεψη στην αρχαιοελληνική αποικία «Εμπόριο», προκειμένου να ενημερωθούν για την ελληνική παρουσία στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Οι Ισπανοί μαθητές, που είχαν προηγουμένως διεξαγάγει έρευνα και συγκεντρώσει πληροφορίες για την αρχαία πόλη, ανέλαβαν το έργο τής ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο.
Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές επισκέφθηκαν την πόλη Φιγκέρες και το Μουσείο Νταλί, με στόχο να συλλάβουν και να κατανοήσουν τον ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο σκέψης, καθώς και το έργο, τού  μεγάλου ζωγράφου Salvador Dali.

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 το πρωί μάς περίμενε μια έκπληξη οργανωμένη από τους Ισπανούς εκπαιδευτικούς και μαθητές συνεργάτες μας, η οποία μας προσέφερε γνώση και διασκέδαση...
Το ιστορικό κέντρο τής Χιρόνας είχε μετατραπεί σε ένα υπαίθριο "escape room", όπου μικτές ομάδες μαθητών (Ισπανών και Ελλήνων) κατά την αναζήτηση θησαυρού έπρεπε να λύσουν γρίφους βάσει κάποιων ιστορικών στοιχείων σχετικά με την πόλη για να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν μια-μια τις σελίδες ενός βιβλίου.

Η περιπέτεια τής αναζήτησης κράτησε δύο ώρες, και μέσα από αυτήν γνωρίσαμε τα σημαντικά μνημεία και την ιστορία τής πόλης.
Στο τέλος όλοι οι συμμετέχοντες βραβεύτηκαν για την προσπάθειά τους.
Το βράδυ οι Ισπανοί συνεργάτες μας είχαν οργανώσει αποχαιρετιστήριο πάρτι σε εστιατόριο με ισπανική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια τού γεύματός μας ανταλλάξαμε δώρα φιλοξενίας και χορηγήθηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής στην κινητικότητα.

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην πόλη τής Βαρκελώνης.
Συγκεκριμένα, οι Έλληνες και οι Ισπανοί μαθητές, με τις εκπαιδευτικούς τους, επισκέφθηκαν τα εμβληματικά κτήρια τού πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Άντονι Γκαουντί: Casa Batlo, Casa Milla, Sagrada Familia, Parc Guell, και είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τις καινοτόμες αρχιτεκτονικές του προτάσεις.
Στη συνέχεια οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στην πόλη τής Βαρκελώνης, ενώ επισκέφθηκαν και το Ενυδρείο τής Βαρκελώνης.

Μια ακόμη πολύ όμορφη εκπαιδευτική και πολιτιστική εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο τού προγράμματος Erasmus+!

Tα προγράμματα Erasmus+ με τη συγχρηματοδότηση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υπό την αιγίδα τού ΙΚΥ, είναι μιας απαράμιλλης αξίας προσφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα τής Ευρώπης.

Για να δείτε περισσότερα πατήστε εδώ και εδώ.