Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Οι μαθητές τής ομάδας Erasmus+ τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, αφού ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ισπανία, υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν στην Ελλάδα τούς συνεργάτες μαθητές και εκπαιδευτικούς τού σχολείου Institut Santa Eugenia από τη Χιρόνα τής Ισπανίας, το διάστημα από την Κυριακή 23  μέχρι το Σάββατο 28 Απριλίου 2023.

Η κινητικότητα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ Δράσης ΚΑ121 με κωδικό 2022-1-ES01-KA121-SCH-000064776.

Το θέμα τού έργου, στο οποίο συνεργάστηκαν οι ομάδες των δύο σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια τής χρονιάς, σχετιζόταν με την πολιτιστική κληρονομιά και είχε τίτλο "Heritage Travellers".

Οι Ισπανοί συνεργάτες  κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα πραγματοποίησαν μαζί με τους μαθητές τού Σχολείου ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα γνώρισαν τη ζεστή φιλοξενία και τον πολιτισμό μας.

Κατά την πρώτη ημέρα τής φιλοξενίας, οι μαθητές τού Αρσακείου υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τους μαθητές και τους καθηγητές από την Ισπανία και μαζί ξεναγήθηκαν, στα Αγγλικά, στον βράχο τής Ακρόπολης και στο νέο Μουσείο τής Ακρόπολης.
Τα παιδά σε τέσσερεις μικτές ομάδες συμπλήρωσαν συνεργατικά φυλλάδια δραστηριοτήτων για την Ακρόπολη και στο τέλος για εμπέδωση τής γνώσης και για διασκέδαση έπαιξαν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών με θέμα την Ακρόπολη και την αρχαία Ελλάδα.

Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στα γραφικά στενά τής Πλάκας και γευμάτισαν σε παραδοσιακή ταβέρνα, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και να γλεντήσουν με παραδοσιακούς χορούς!

Τη δεύτερη μέρα δύο εκπαιδευτικοί και δέκα μαθητές από την Ισπανία επισκέφθηκαν το σχολείο υποδοχής, όπου μετά το καλωσόρισμα από τη διεύθυνση τού Σχολείου και των συντελεστών τού προγράμματος, πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους τού Σχολείου με ξεναγούς τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν ομιλία, στα Αγγλικά, από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος τού Δ/Σ τής Φ.Ε. κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη σχετικά με τις ελληνικές αποικίες στην Ισπανία κατά την αρχαιότητα, για τα ελληνικά αρχαία θέατρα, καθώς και για το υιοθετημένο από το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο θέατρο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο Ικάριον τού δήμου Διονύσου.

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας επεσήμανε στους Έλληνες και Ισπανούς μαθητές πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να μαθαίνουν οι νεότεροι και να προβάλλουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, ώστε να την κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές, αφού το παρόν και το μέλλον κάθε πολιτισμού θεμελιώνεται στο παρελθόν.
Ακολούθως, οι μαθητές συμμετείχαν σε δειγματική ανασκαφή στο Αρχαιολογικό Πάρκο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων.

Τέλος, οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κάλεσαν τους μαθητές από την Ισπανία να χορέψουν μαζί τους δείχνοντάς τους τα βήματα κάποιων από αυτούς στο γυμναστήριο τού Σχολείου.
Μετά τους χορούς προσφέρθηκαν παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα στην αυλή τού Σχολείου.

Την τρίτη ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν δραστηριότητες μάθησης (Learning activities) στο Σχολείο. Τα παιδιά πραγματοποίησαν δραστηριότητα με τίτλο "Παλιά αντικείμενα με ιστορία για την πολιτιστική κληρονομιά".
Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί μαθητές έφεραν παλιά αντικείμενα από τη χώρα τους και διηγήθηκαν στους Έλληνες την ιστορία τους. Με τη διατήρηση των αντικειμένων γίνεται σαφής η αναγνώριση τής ανάγκης για διατήρηση τής παράδοσης και για μετάδοση τής ιστορίας.
Οι μαθητές επίσης έφτιαξαν μια χρονοκάψουλα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου τοποθέτησαν αντικείμενα και φωτογραφίες τής εποχής για να τα βρουν οι επόμενες γενιές.

Στη συνέχεια οι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν για την ιστορία τού κομπολογιού, κατασκεύασαν οι ίδιοι κομπολόι, γνωρίζοντας βιωματικά στοιχεία τής λαϊκής παράδοσης. Επίσης, συζήτησαν σε ομάδες και προβληματίστηκαν για τους κινδύνους που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά μας και αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τους τρόπους διαφύλαξής της στη Βιβλιοθήκη τολυ Σχολείου.
Τελευταία δραστηριότητα τής ημέρας ήταν ένα κυνήγι θησαυρού με QR codes για την πολιτιστική κληρονομιά μέσα στο δάσος τού Σχολείου.

Η μέρα έκλεισε με εκδήλωση για την απονομή των Πιστοποιητικών Συμμετοχής και δώρων φιλοξενίας, ενώ ακολούθησε γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα τής περιοχής.

Οι φιλοξενούμενοι ευχαρίστησαν τη σχολική κοινότητα τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης για την ένθερμη υποδοχή, τη φιλοξενία, τις επιτυχημένες δραστηριότητες που διοργάνωσε και για την άψογη συνεργασία στο πρόγραμμα Erasmus.

Την τέταρτη ημέρα οργανώθηκε εκδρομή με προορισμούς τις Μυκήνες (ένα από τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO) και το Ναύπλιο (ως πρώτη πρωτεύουσα τού νεοελληνικού κράτους). Οι μαθητές ξεναγήθηκαν, στα Αγγλικά, στην ακρόπολη των Μυκηνών, το μουσείο και τον θησαυρό τού Ατρέως. Περπάτησαν στο βασίλειο τού μυθικού Αγαμέμνονα, τις «πολύχρυσες» Μυκήνες, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα γνωστά του έπη. Στη συνέχεια οι μαθητές από την Ισπανία ξεναγήθηκαν στην πόλη τού Ναυπλίου από τους Έλληνες μαθητές και όλοι μαζί γευμάτισαν σε παραδοσιακό εστιατόριο. 

Τα δάκρυα συγκίνησης των μικρών μαθητών και καθηγητών την ώρα τού αποχαιρετισμού αποδεικνύουν την επιτυχία τού προγράμματος. Η φιλοξενία και η ζεστασιά των Ελλήνων εντυπωσίασε τους Ισπανούς συνεργάτες, αλλά και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί και μαθητές χάρηκαν όλη τη διαδικασία τής φιλοξενίας που προσέφεραν στους καινούργιους Ευρωπαίους φίλους τους.

Για να δείτε περισσότερα πατήστε εδώ και εδώ.