Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Πέμπτη στις 23 Νοεμβρίου 2023 επισκέφθηκε το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ.Τιμόθεος, βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Μεξικού.

Ο Επίσκοπος Τιμόθεος γεννήθηκε στα τροπικά δάση τής Κολομβίας και κατάγεται από μια φυλή Ινδιάνων, τους Τσιρακόκι! Σε ηλικία 10 ετών, εντελώς τυχαία, είδε στην τηλεόραση τον Αρχιεπίσκοπο τής Κύπρου Μακάριο και εντυπωσιάστηκε τόσο που άρχισε να αναζητά την Ορθοδοξία. Έφτασε στα 27 του χρόνια για να μπορέσει να αποκτήσει επαφή με την Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν γνωρίστηκε με τον Σεβασμιώτατο κ. Αθηναγόρα, τότε Επίσκοπο Παναμά. Χάρη στη βοήθειά του ήρθε στην Ελλάδα, βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος στο Μοναστήρι τού Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, εκάρη μοναχός στο Μοναστήρι τού Οσίου Δαβίδ στην Εύβοια, έζησε στο Άγιον Όρος, στη Μονή Κουτλουμουσίου, και σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο τού 2020 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον ιερό ναό Κοιμήσεως τής Θεοτόκου στην Μπογκοτά.

Σήμερα διακονεί την Ορθοδοξία στην Κολομβία και στη Βενεζουέλα, όπου επιτελεί πολύ σημαντικό ιεραποστολικό κα ποιμαντικό έργο.

Ο Επίσκοπος κ. Τιμόθεος μίλησε από καρδιάς στους μαθητές και μαθήτριες τής Γ΄ τάξης Αναφέρθηκε τόσο στην αγάπη του για την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα όσο και στην Ορθοδοξία. Κέντρο τής πίστης και τής Ορθοδοξίας, είπε, είναι η Ελλάδα. Το Ευαγγέλιο και τα έργα των Πατέρων είναι γραμμένα στα Ελληνικά. Γι'  αυτό και ο ίδιος από πολύ μικρή ηλικία αγωνίστηκε να μάθει την ελληνική γλώσσα για να καταλάβει τις Γραφές και να τις μεταλαμπαδεύσει στους συντοπίτες του. Μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες του προέβαλε την προσπάθεια που πρέπει όλοι να καταβάλουν για να πετύχουν τους στόχους τους στη ζωή τους, χωρίς να απογοητεύονται από τις αντίξοες συνθήκες...

Με την επικοινωνιακή ομιλία του κατέδειξε, επίσης, τον συνεχή αγώνα τού ιδίου και των συνεργατών του στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην Κολομβία και στη Βενεζουέλα, οι οποίοι μαστίζονται από την ανέχεια και την πείνα, αλλά και για να μεταδώσουν το φως τής Ορθοδοξίας σε όσους το αναζητούν.