Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 το Γ΄2 τμήμα τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τής Κεντρικής Υπηρεσίας Γενικών Αρχείων τού Κράτους, με τίτλο: «Η λογοκρισία στον κινηματογράφο, το θέατρο και το τραγούδι την περίοδο τής δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974) μέσα από τεκμήρια των Γενικών Αρχείων τού Κράτους».

Ο κ. Γ. Γκλαβίνας, που σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα, την πρώτη διδακτική ώρα αναφέρθηκε στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τής ελευθερίας τής έκφρασης στα δημοκρατικά πολιτεύματα, στην έννοια τής λογοκρισίας στην τέχνη και τον δημόσιο λόγο, τα είδη τής λογοκρισίας (προληπτική, κατασταλτική, αυτολογοκρισία) και στη σχέση τής λογοκρισίας με τα αυταρχικά-δικτατορικά καθεστώτα.

Στη δεύτερη διδακτική ώρα οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν μέσα από έγγραφα των αρχειακών συλλογών των ΓΑΚ να μπουν στον ρόλο τού λογοκριτική, εντοπίζοντας και αιτιολογώντας τις λογοκριτικές παρεμβάσεις που έγιναν από τον μηχανισμό τής δικτατορίας σε τραγούδια, θεατρικά έργα και ταινίες τής εποχής.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η Διευθύντρια κ. Γιαννικοπούλου, η Συντονίστρια των φιλολόγων κ. Αυγουστίνου και οι διδάσκοντες κ. Θωμά, Κοκκινιά και Ξύστρας.