Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 τα νήπια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης πραγματοποίησαν την πρώτη τους εκπαιδευτική επίσκεψη.
Με κέφι, χαρά και ανυπομονησία τα παιδιά επισκέφθηκαν το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, όπου έγιναν μικροί αμπελουργοί και βίωσαν τη διαδικασία τού τρύγου.

Αφού έφαγαν το πρωινό τους στον παραδοσιακό εξωτερικό χώρο τού μουσείου, ξεκίνησαν για τους «αμπελώνες». Εκεί φόρεσαν ψάθινα καπέλα και μάζεψαν σταφύλια για να γεμίσουν τα κοφίνια.

Έπειτα, έβγαλαν τα παπούτσια τους, έπλυναν τα ποδαράκια τους και μπήκαν στο πατητήρι για να πατήσουν τα σταφύλια.

Στη συνέχεια, είδαν πώς γεμίζει μούστο η δεξαμενή και, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πήγαν να ζυμώσουν τα δικά τους μουστοκούλουρα. 

Αργότερα ξεναγήθηκαν στο παραδοσιακό σπίτι, όπου οι γυναίκες ύφαιναν τα παλιά τα χρόνια, και στον παραδοσιακό φούρνο όπου ψήνεται το ψωμί.

Τέλος, επισκέφθηκαν το Μουσείο Άρτου, όπου έμαθαν την ιστορία τού ψωμιού, επεξεργάστηκαν διάφορα είδη του και τπαρακολούθησαν την αφήγηση παραδοσιακού παραμυθιού.

Επιστρέφοντας στο σχολείο οι μαθητές  έφτιαξαν το δικό μας τσαμπί σταφύλι στην τάξη τους και έψησαν τα μουστοκούλουρα, που πήραν στο σπίτι τους την επόμενη ημέρα, για να τα δοκιμάσουν με τους γονείς τους.