Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Εφέτος τα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού γέμισαν χαρούμενες νότες και ηχοχρώματα και η εαρινή εποχή κατάκλυσε τους εκπαιδευτικούς χώρους μέσα από έναν καινούργιο θεσμό: τη «Μουσική Άνοιξη».
Γνωστοί και καταξιωμένοι μουσικοί συνέπραξαν με μαθητές και γονείς μέσα από διαδραστικές συναυλίες που εκτελέστηκαν σε μια άλλη μορφή. Μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων Σχολείων, από όλες τις τάξεις, που διέθεταν μουσική ευαισθησία και επιθυμούσαν να ανοίξουν τους μουσικούς ορίζοντές τους είχαν τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά σε νέα μουσικά ακούσματα. Η εφετινή «Μουσική Άνοιξη» φιλοξένησε σε δύο μαρτιάτικες μουσικές εκδηλώσεις έναν από τους κριτές στους δύο τελευταίους Διαγωνισμούς Οργανικής Σύνθεσης και Μελοποιημένου Στίχου στο πλαίσιο των Αγώνων Λόγου και Τέχνης, τον γνωστό πιανίστα και ακορντεονίστα Γιώργο Ψυχογιό, με αξιόλογη πορεία στον χώρο τής τζαζ μουσικής, τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, και τους συνεργάτες του. Από κοινού οι μουσικοί εισήγαγαν το κοινό τους στις αρχές τής τζαζ μουσικής.
Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 ο Γιώργος Ψυχογιός έπαιξε με τον Μάνο Λούτα (μπάσο) και με τον Solis Barkis (κρουστά), ενώ το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 συνέπραξε με τους Μάκη Μπουκάλη (κοντραμπάσο), Αντώνη Αντωνόπουλο (κιθάρα), Δημήτρη Παπαδόπουλο (τρομπέτα) και Γιώργο Πολυχρονάκο (ντραμς).
Οι  Σύλλογοι Γονέων των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού στήριξαν δυναμικά αυτό τον καινούργιο θεσμό, όχι μόνο με την οικονομική τους ενίσχυση, αλλά και με την παρουσία τους στις δύο εκδηλώσεις.

Υπεύθυνοι για την οργάνωση και πραγματοποίηση των δύο συναυλιών ήταν οι καθηγητές των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού Βαγγέλης Αργυράκης (Πληροφορικής), Αγγέλα Μεταλληνού (Γερμανικών) και Μαρικίτα Μιχαλοπούλου (Μουσικής).

  
Γνώμες / απόψεις….

«Η αλήθεια είναι πως δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να υποδεχτεί ένα σχολείο την Άνοιξη. Με πολύ κέφι και ζωντάνια πολλά από τα παιδιά παρακολούθησαν το μαγευτικό αυτό ταξίδι γνωριμίας με τον κόσμο τής τζαζ μουσικής. Η ευκαιρία που μας δόθηκε ήταν υπέροχη από όλες τις απόψεις. Πιστεύω πως το να βοηθιούνται τα παιδιά να ανακαλύψουν νέα γι' αυτά είδη μουσικής είναι από τις πιο εύστοχες ιδέες τού Σχολείου. Η Άνοιξη ήρθε με αγάπη, η Άνοιξη ήρθε με μια μεγάλη μουσική αγκαλιά».
Μαρία-Ελευθερία Βλόντζου, Β΄1, Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού

«Το μεγάλο χολ είναι ένας κόμβος για το Σχολείο μας. Ένας χώρος μετάβασης, ένας χώρος γεμάτος ζωή και κίνηση, ένας χώρος όπου οι άνθρωποι διασταυρώνουν τις πορείες τους, ανταλλάσσοντας ματιές, κουβέντες και χαμόγελα. Αυτό που σπάνια γίνεται το μεγάλο χολ είναι χώρος στάσης. Το Σάββατο 9 Μαρτίου, το μεγάλο χολ έγινε χώρος στάσης και φιλοξένησε μια μουσική αυθόρμητη, μια μουσική που δεν σκάλωνε πουθενά και κυλούσε διαρκώς, ενσωματώνοντας (και υπό μία έννοια περιγράφοντας εκ νέου) όλη την όμορφη ιστορία τού χώρου, σαν μια αφήγηση που είναι ταυτόχρονα περιπετειώδης, χιουμοριστική και ανάλαφρη. Η μουσική ήταν σαν να μεταλαμπάδευε μια «δροσερή ζεστασιά» στους παρευρισκόμενους, καθώς ήταν πολύ ταιριαστή με τον χαρακτήρα τού μεγάλου χολ: μια μουσική ζωντανή, αυθόρμητη και ειλικρινής. Όπως είναι η «τζαζ» ψυχή τού μεγάλου χολ τού Σχολείου μας»
Φώτης Κοτσαλίδης, μαθηματικός των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού


«Το Σάββατο ούτε συνδέεται ούτε συνδυάζεται με το σχολειό! Ξεκούραση, χουζούρι, λαϊκή αγορά! Στις 9 Μάρτιου όμως έκανα την ανατροπή και πήγα! Ήταν μια πανέμορφη, γλυκιά μέρα! Αυτό που λέμε καλωσόρισες Άνοιξη! Και ο λόγος: μια άλλη άνοιξη, Μουσική Άνοιξη! Δεν ξέρω τι περίμενα, πάντως όχι αυτό που βίωσα! Στην κυριολεξία "προσδεθείτε για την απογείωση"!
Ένα δίωρο ταξίδι που ξεκίνησε με τους αργούς ρυθμούς τής μπλουζ μουσικής και συνέχισε με τζαζ και σουίνγκ! Πιλότοι ο Γιώργος Ψυχογιός και το κουιντέτο του! Ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, τρομπέτα, ντραμς, ακορντεόν! Αυτοσχεδιασμοί, σόλο δεξιοτεχνίας, μελωδική ελευθερία και συνεχείς παραλλαγές στο ίδιο θέμα. Μέχρι και την Michelle των Βeatles ακούσαμε!
Ούτε ξέρω ούτε θέλω να κάνω αναλύσεις περά από αυτά τα τόσο χρήσιμα που μας έλεγε ο κ. Ψυχογιός για να μας μυήσει στον πραγματικά μαγευτικό κόσμο τής τζαζ. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι το απήλαυσα, ευτύχησα και όταν αντίκρισα βγαίνοντας τον ήλιο τραγούδησα το «What a wonderful world» τού Λούις Άρμστρονγκ!»

Βίκυ Χατζηλάκου, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού


«Η συναυλία τἠς "Μουσικής Άνοιξης", που διοργανώθηκε με επιτυχία στο Σχολείο μας την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013, μας έκανε όλους να υποδεχθούμε την Άνοιξη μουσικά. Η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολουθώ συχνά συναυλίες και έτσι όταν άκουσα για τη μουσική εκδήλωση με τον Γ. Ψυχογιό στο Αρσάκειο μου φάνηκε αρχικά περίεργο ως ιδέα, αλλά μου κίνησε την περιέργεια, καθώς δεν άκουγα jazz μουσική και τώρα μου δινόταν η ευκαιρία να ακούσω ζωντανά. Πήρα τελικά την απόφαση και πήγα. Μόλις μπήκα στο κεντρικό χολ αντίκρισα λίγο κόσμο. Προχώρησα, βρήκα μια καρέκλα, κάθισα και περίμενα (όχι πολύ). Το πρόγραμμα διήρκεσε περίπου μία ώρα και 10 λεπτά. Οι 3 μουσικοί, κόντρα μπάσο - ακορντεόν - κρουστά, με εντυπωσίασαν, καθώς ο καθένας με έναν ξεχωριστό τρόπο "ομόρφαινε" την ατμόσφαιρα όπως έπαιζε, και ειδικά ο μουσικός με το κόντρα μπάσο που έλεγε τις νότες με τα χείλη του. Τελικά έμεινα πολύ ευχαριστημένος, μου άρεσε και μου άλλαξε, προς το καλύτερο, τη διάθεση! Εύχομαι και τα επόμενα χρόνια να υποδεχθούμε έτσι δημιουργικά την Άνοιξη και όχι μόνο με μουσική, αλλά με χορό και με τραγούδι...!»
Θωμάς Χατζόπουλος, Γ΄4, Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού
 

«Όταν η τρομπέτα ερωτεύεται ένα τσέλο και ένα ακορντεόν μας διηγείται ένα παραμύθι…..
Κεντρικό χολ, αγάλματα ευεργετών στο βάθος, μια δεσπόζουσα σκάλα με κουπαστή, μωσαϊκό, μεγάλα παράθυρα που διαθλούν το πρωινό φως….
Αυτό ήταν το σκηνικό τού Μάρτη στο Σχολείο μας που μεταμορφώθηκε σ’ ένα θεατρικό τοπίο με μουσικές ιστορίες…. Και γέμισε η καρδιά μας νότες και ο νους μας διαδρομές στον χρόνο, στους τόπους και στους λαούς τής Γης.
Ξάφνου ένα αργεντίνικο μελαγχολικό ταγκό μας ταξίδεψε στο Μπουένος Άιρες, μία τρομπέτα μάς ξεκλείδωσε την πόρτα τής αφρικανικής τζαζ, ένα ακορντεόν φλέρταρε με τα ντραμς κάπου εκεί μακριά στην Ανατολή, όταν στα κλεφτά ένα τσέλο έγνεψε στην κιθάρα να πάμε στο Παρίσι...
Έτσι ο Μάρτης μάς χαμογέλασε και μας έκλεισε παιχνιδιάρικα το μάτι… Έτσι ήρθε η Άνοιξη στο Σχολείο μας…»

Αγγελική Ζήση, νομικός, καθηγήτρια τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού


«Οφείλω να ομολογήσω πως δεν περίμενα ότι στις δύο αυτές συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες πέρα από τη μουσική αισθητική απόλαυση θα διδασκόμουν τόσα πολλά για τη jazz μουσική, αλλά και για τα μουσικά όργανα που τη ζωντανεύουν.
Ευχαριστώ τους εμπνευστές και όλους τούς συντελεστές αυτού τού νέου θεσμού στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού γιατί σε πείσμα των καιρών εμείς επιμένουμε στην ποιότητα, στη δημιουργία, στην έμπνευση, στο όνειρο...
Εύχομαι και τού χρόνου να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με νέα ακούσματα και εμπειρίες, αλλά με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων μαθητών, γονέων και διδασκόντων!
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!»

Χαρίτωνας Γραικός, μαθηματικός, Υποδιευθυντής τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού


«… Τι ωραία ιδέα, να μπαίνει η άνοιξη με μουσική…
… Τι ωραία η πραγματοποίηση αυτής τής ιδέας, να διασκεδάζουμε με ΩΡΑΙΑ μουσική τον ερχομό αυτής τής άνοιξης…
… Μουσική πραγματικά για όλους… το ευχαριστήθηκαν τα μικρά παιδιά, το απόλαυσαν οι μαθητές και οι γονείς τους, το χάρηκαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες…
Ευχαριστούμε, λοιπόν, όλους όσοι κόπιασαν για να το οργανώσουν και ελπίζουμε να έχουν το κουράγιο να το επαναλάβουν και την επόμενη χρονιά!!!»

Αικατερίνη Δούβου, μαθηματικός τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού


«Σάββατο πρωί live jazz στο Σχολείο; Η πρόταση έμοιαζε με ανέκδοτο! Οι υποχρεώσεις πολλές και οι δουλειές περισσότερες, αν το σκεφτόμασταν πολύ δεν θα πηγαίναμε. Όμως τα παρατήσαμε όλα και επιστρέψαμε στο Σχολείο. Ο χώρος είναι συνυφασμένος με τα μαθήματα, έτσι άθελά μου θυμήθηκα τη Φυσική. «Ο ήχος είναι μηχανικά κύματα», σκέφτηκα. Για να τα αισθανθούμε καλύτερα έπρεπε να αγνοήσουμε τις καρέκλες και να καθίσουμε κάτω, δίπλα από την τρομπέτα και τα ντραμς.
Μετά από ένα σύντομο πρόλογο, οι μουσικοί άρχισαν να «συστήνουν» τα όργανά τους. Καθώς οι νότες γέμιζαν τον χώρο, συνειδητοποιήσαμε γιατί οι θιασώτες τής jazz υποστηρίζουν ότι το live δεν είναι απλά μια συναυλία που παρακολουθείς, αλλά μια «μουσική συζήτηση». Η τρομπέτα μιλάει με το ακορντεόν. Παίζει κάτι ο ένας, απαντά και συνεχίζει ο άλλος. Παράλληλα η κιθάρα ακολουθεί τις διαθέσεις των ντραμς, που όμως διαφωνεί το κόντρα μπάσο… Η συζήτηση είναι άλλοτε έντονη και άλλοτε ήρεμη, όπως και στη ζωή. Δεν μπορούσαμε παρά να συμμετέχουμε και εμείς.
Όσο και να μας αρέσει η ύπαρξη τού you-tube, δεν έχει καμία σχέση με πραγματικότητα που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας από ένα ζωντανό μουσικό γεγονός. Νιώσαμε το σχολείο σαν το σπίτι μας και τους μουσικούς σαν τους φίλους μας που ήρθαν επίσκεψη. Σάββατο πρωί live jazz στο Σχολείο; Η πρόταση έμοιαζε με ανέκδοτο! Θέλουμε πάλι!»

Οδυσσέας (6 ετών), Χαμηλοθώρης Βύρων (42 ετών), φυσικός τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού
 

«Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, οι μαθητές, οι γονείς τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ζωντανή συναυλία jazz μουσικής στο μεγάλο χολ του κεντρικού κτηρίου. Το κοινό χάρηκε τη χαρισματική παρουσία τού κ. Γιώργου Ψυχογιού και τής συνοδίας του, ενημερώθηκε διεξοδικά για την ιστορία τής jazz μουσικής και μαγεύτηκε από τα ακούσματά της»
Φιλοθέη Χρονοπούλου, θεολόγος τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού


«Σάββατο και Κυριακή στο Σχολείο... Με τζαζ μελωδίες, αριστοτεχνικά σόλο, αυθόρμητα χειροκροτήματα και ρυθμούς από ταινίες, κλασικά έργα και γνωστά τραγούδια. Η φιλική ατμόσφαιρα τού "μαθήματος" που μας έκανε ο κ. Ψυχογιός μάς πλούτισε σε γνώσεις και μας έφερε πιο κοντά στη μαγεία τής τζαζ, αφού ακόμη και όσοι δεν είναι γνώστες έμαθαν για την προέλευση αυτής τής μουσικής, για το μέτρο της, για τη σύνθεση τής ορχήστρας και για τις ιδιορρυθμίες κάθε μουσικού οργάνου. Μια εμπειρία πραγματικά πλούσια που, σε συνδυασμό με το οικείο περιβάλλον τού Σχολείου, μας άφησε μια γλυκιά και χαλαρωτική αίσθηση. Ευχαριστούμε θερμά τους μουσικούς και τους διοργανωτές και ευχόμαστε να επαναληφθεί σύντομα σε ώρα... διαλείμματος»
Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού

«Η αφίσα, η οποία βρισκόταν στον πίνακα ανακοινώσεων τού Σχολείου μου ήταν πολύ ελκυστική! Ενημέρωνε όλους τους μαθητές ότι σε λίγες μέρες κάτι πολύ σπουδαίο θα συμβεί στον μαθητικό μας χώρο.
Το Σάββατο 9 Μαρτίου επέλεξα να παρακολουθήσω την εκδήλωση που πραγματικά με εντυπωσίασε... πρωτόγνωροι ήχοι τζαζ μουσικής και μουσικά όργανα πλημμύρισαν την ακοή μου με υπέροχες νότες. Όλοι μαζί, καθηγητές, μουσικοί, γονείς και μαθητές, μέσα στη ζεστασιά τού Αρσακείου Σχολείου Ψυχικού μοιραστήκαμε στιγμές μουσικής παιδείας και ταξιδέψαμε, κυρίως εμείς οι νέοι, σε έναν νέο προορισμό τέχνης, τη τζαζ.
Ευχαριστώ πραγματικά το Σχολείο μου που μου προσέφερε την ευκαιρία να μάθω, να γνωρίσω, να ακούσω και να συμμετάσχω σε μια άρτια εκδήλωση!»

Άννα Κονδύλη, Β΄2, Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού

«Μας ξάφνιασε ευχάριστα η ποιότητα και η διαφορετικότητα μετάδοσης μουσικών γνώσεων από τον κ. Ψυχογιό και τους συνεργάτες του. Κατά τη διάρκεια των 2 μουσικών παραστάσεων τζαζ, που πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό χολ τού Αρσακείου Ψυχικού, παιδιά και γονείς απήλαυσαν μελωδικά ακούσματα και χειροκρότησαν όλους τους μουσικούς. Μακάρι κάποια τέτοια συναυλία να πραγματοποιηθεί και τού χρόνου!»
Πένη Ποζιού, Β΄4, Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού

«Εφέτος η άνοιξη ήρθε στο Σχολείο μας με μουσική τζαζ. Μαθητές, γονείς και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να αφεθούν στους γοητευτικούς ήχους της.
Ο Γ. Ψυχογυιός και οι ταλαντούχοι μουσικοί που τον πλαισίωναν μας ταξίδεψαν στους ήχους τού ακορντεόν, τού κοντραμπάσο, τής τρομπέτας, τής κιθάρας, των τύμπανων και των κρουστών. Εντυπωσιαστήκαμε από τη φαντασία, την ευρηματικότητα και τη δεξιοτεχνία τού ερμηνευτή κρουστών Solis Barkis.
Αυτές τις δύο ημέρες τής εκδήλωσης μας συνεπήρε η μουσική και μας έδωσε ευχαρίστηση αλλά και γνώση.»

Λίτσα Καζολέα, βιολόγος, Υποδιευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού


«Καράβι έγινε το κεντρικό χολ τού Σχολείου μας και μας ταξίδεψε στον ρυθμό, το κέφι, τη νοσταλγία, το όνειρο. Αποκάλυψη η ορχήστρα! Χαρισματικοί καλλιτέχνες να σε παρασύρουν, να σε καθηλώνουν, να θέλεις να μη τελειώσει αυτή η μουσική πανδαισία, να μη χαθεί η μαγεία, στιγμές-στιγμές να κλείνεις τα μάτια για να γευτείς και να απολάυσεις απερίσπαστα κι έπειτα να παρακολουθείς αχόρταγα τη δεξιοτεχνία, τον τρόπο, να θαυμάζεις την Τέχνη, να ακούς, να βλέπεις, να μαθαίνεις, να χαίρεσαι που είσαι εκεί! Ένα μεγάλο Ευχαριστώ!»

Τζούλια Σπύρου, καθηγήτρια Γαλλικών Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού