Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Κάθε χρόνο στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης τής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, η κοινότητα των Αρσακείων Σχολείων, μαθητές, καθηγητές, η Διοίκηση, καθώς και απόφοιτοι τού Σχολείου τιμούν τον Απόστολο Αρσάκη, τον μεγάλο Ευεργέτη των Σχολείων, με την τέλεση εσπερινού και θείας λειτουργίας στον ιστορικό ναό της Αγίας Αναστασίας, στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού.

Η ιστορία τού Ναού
Όταν το 1850 ο Αρσάκης ανακοίνωσε με επιστολή στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία την απόφασή του να αναλάβει εξ ολοκλήρου την οικοδόμηση τού ιδιόκτητου Παρθεναγωγείου της, περιέλαβε σε αυτό και την ανέγερση ιερού ναού αφιερωμένου στην Αγία Αναστασία τη Ρωμαία, από το όνομα της αγαπημένης συζύγου του Αναστασίας.
Ο ναός αγιογραφήθηκε εσωτερικά από τον Ιωάννη Ψυχάκη με έμφαση στις γυναικείες μορφές, καθώς ο ναός ήταν αφιερωμένος σε Αγία και αποτελούσε κομμάτι ενός σχολείου θηλέων.
Επί 81 χρόνια τελείτο η θεία λειτουργία στον αρχικό Ναό που είχε οικοδομηθεί στο κέντρο της Αθήνας, στο Αρσάκειο Μέγαρο. Αφότου τα Αρσάκεια Σχολεία μεταφέρθηκαν στο Ψυχικό, η λειτουργία τελείται πλέον στον νέο Ναό στον οποίο έχουν μεταφερθεί οι εικόνες, ιερά σκεύη και μέρος τού τέμπλου της παλαιάς εκκλησίας.

aIMG 5914

Η ανακαίνιση του Ναού από μια επιφανή Αρσακειάδα

Ο Ναός ανακαινίσθηκε με χορηγία τού ζεύγους Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. Χάρη στη δωρεά του ζεύγους, που διέθεσαν σημαντικά ποσά, αποκαταστάθηκε ο Ναός και συντηρήθηκαν οι αγιογραφίες. Στη σχετική εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της εντοιχισμένης στον ναό αναμνηστικής πλάκας, όπου αναγράφεται η χορηγία των δωρητών και προσφέρθηκε στο ζεύγος Μαρτίνου από τον Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη τιμητική πλακέτα. Ευχαριστώντας η κ. Μαρίνα Μαρτίνου μίλησε με συγκίνηση για το Σχολείο της και για τον ιδιαίτερα καλαίσθητο ιερό ναό στον οποίο εκκλησιαζόταν ως μαθήτρια τού Αρσακείου.

a0015

aa0010

aa0017

Ο ιερέας των Αρσακείων

Στην εκδήλωση για την αποκατάσταση του Ναού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος για 18 χρόνια διετέλεσε ιερέας των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού. (Ας σημειωθεί ότι στο σχολικό συγκρότημα των Αρσακείων Ψυχικού λειτουργούν εννέα σχολικές μονάδες: νηπιαγωγείο, τρία δημοτικά, δύο γυμνάσια, τρία λύκεια).

a0018

Ποια ήταν η Αγία Αναστασία η Ρωμαία
Η Αγία Αναστασία έζησε τον 3ο αι στη Ρώμη. Στα είκοσί της χρόνια ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Probus διέταξε την σύλληψή της, εκείνη δεν δίστασε να διακηρύξει την πίστη της στον Χριστό, γι’ αυτό και υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια και τέλος αποκεφαλίστηκε από τους δημίους της. Έτσι, κάθε 29 Οκτωβρίου τα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού, στη μνήμη της Προστάτιδάς τους, της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, τελούν, όπως και εφέτος, στον φερώνυμο ιστορικό ναό, την παραμονή πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας και ανήμερα τη Θεία Λειτουργία.

Δείτε εικόνες από το εσωτερικό του Ναού της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας