Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

"Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος – ποιητής – συγγραφέας Δημήτρης Κακαβελάκης, ένας Κρητικός ευπατρίδης. Πρότυπο αυθεντικού πνευματικού ανθρώπου, οραματιστή, δημιουργού ιδεών και έργων, πατριώτη, γνήσιου τέκνου τής Κρήτης (Χανίων), αγωνιστή, δημοκράτη ιδεολόγου, με βαθιά χριστιανική πίστη, με σπάνιο ήθος και γνήσια αγάπη για τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό." 

 Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης αποχαιρέτησε τον Δημήτρη Κακαβελάκη, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών στις 26 Ιουλίου 2021. Και συνέχισε: 

"Ο Δημήτρης Κακαβελάκης είχε μια ουσιαστική και ευρύτερη θέαση και σύλληψη τού κόσμου. Οι ιδέες του ήταν για τα περισσότερα θέματα, και τα πιο απλά, μια δημιουργική προσέγγιση η οποία ξεκινούσε ταπεινά και συχνά έφθανε βαθμηδόν στα όρια τού καθολικού και πανανθρώπινου.

Ουσιαστικά διανοούμενος, μαχητής, ρομαντικός, ανιδιοτελής, αγνός, ακριβός φίλος, ένα καθολικά εκτιμώμενο και αγαπητό πρόσωπο.

Η Στοά τού Βιβλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, την πολιτιστική πνευματική ιδέα τής οποίας υπηρέτησε με πάθος, θα τον θυμάται πάντα για τις πρωτοβουλίες του και τις εμπνευσμένες παρουσιάσεις των ομιλητών τού Ελεύθερου Πανεπιστημίου τής Στοάς τού Βιβλίου.

Η ποίηση τού Κακαβελάκη, πρωτοποριακή, με πραγματικά τολμηρές ιδιοφυείς συλλήψεις, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί από απαιτητικούς κριτικούς τής ποίησης, με αντίστοιχη αξιοποίηση τής γλώσσας μας, συχνά στα έσχατα όριά της, που άλλοτε εκπλήσσσουν και άλλοτε καταπλήσσουν αλλά με υψηλή πάντοτε λειτουργικότητα μέσα στο ποίημα.

Ο Δημήτρης Κακαβελάκης, έχοντας διανύσει την ζωή του σιωπηρά, ουσιαστικά, ταπεινά, αλλά με υψηλά πετάγματα και πρωτοφανείς ανθρώπινες δοκιμασίες, δεν θα μάς εγκαταλείψει και ως μορφή αγαθού ανδρός και ως γενναία δημιουργική σκέψη."

Το Δ.Σ. της Φ.Ε. εξέδωσε ψήφισμα (πατήστε εδώ).

Βιογραφικά και βιβλιογραφικά στοιχεία για τον Δ. Κακαβελάκη μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.