Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Ιανουάριος 2023
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 1 1 2 3 4 5 6 7
week 2 8 9 10 11 12 13 14
week 3 15 16 17 18 19 20 21
week 4 22 23 24 25 26 27 28
week 5 29 30 31

Ένα εργοστάσιο στον οικιστικό ιστό μιας πόλης, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από οικιακά απορρίμματα και είναι ειδικά σχεδιασμένο ως μεγάλο πάρκο αναψυχής εμπνεύστηκε και σχεδίασε ομάδα των μαθητριών τής Β΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού! Μέλη της οι μαθήτριες Δαβάκη Μαρία, Διγενή Σεβαστή, Δόγα Ελένη και Ιωαννίδη Μάρθα, με υπεύθυνο τον καθηγητή Τεχνολογίας κ. Κ. Καλλή. Η ομάδα τού Β΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού έλαβε μέρος στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό EU Conexus “Think Smart Create Green”  και κατέλαβαν την 1η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο!

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την Ενεργό Αειφόρο Διαχείριση τής Αστικής Παράκτιας Ζώνης EU Conexus κάλεσε τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο πράσινο κτήριο ή ένα έξυπνο λιμάνι για την πόλη τους.

Σκοπός τού διαγωνισμού ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητά τους και να ενισχύσουν τις ομαδικές τους ικανότητες. Ο διαγωνισμός εκπροσωπήθηκε στην Ελλάδα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε πρώτη φάση οι μαθητές τού Β΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού  προκρίθηκαν στις 5 καλύτερες ομάδες τής Ελλάδας, ενώ, την Τρίτη 5 Απριλίου 2022, κατόπιν  διαδικτυακής εξέτασης από την Εθνική Επιτροπή έλαβαν την πρώτη θέση.

Οι μαθητές παρουσίασαν σε μακέτα ένα εργοστάσιο στον οικιστικό ιστό μιας πόλης, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από οικιακά απορρίμματα και είναι ειδικά σχεδιασμένο ως μεγάλο πάρκο αναψυχής.

Οι μαθητές τής ομάδας “Dream factory”  τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού σημειώνουν για την εμπειρία τους:

"Τα συναισθήματά που νιώσαμε με τη συμμετοχή μας στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό EU Conexus «Think Smart Create Green” ήταν πρωτόγνωρα. Ήταν σίγουρα μία ξεχωριστή εμπειρία. Από την αρχή που ο καθηγητής μας κ. Κωνσταντίνος Καλλής μάς μίλησε για τον διαγωνισμό και συζητήσαμε για το τι μπορούμε να παρουσιάσουμε, νιώσαμε ενθουσιασμό γιατί θα κατασκευάζαμε ένα εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από οικιακά απορρίμματα. Νιώσαμε πιο ευαίσθητοι για το περιβάλλον μας, ιδιαίτερα την εποχή μας, που η ενέργεια είναι πρωταρχική ανάγκη για τον άνθρωπο αλλά αρκετά ακριβή και θέλαμε να βάλουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι στις προοπτικές που ανοίγονται στο θέμα αυτό. Η ομαδική δουλειά, με την επίβλεψη των καθηγητών μας και την αμέριστη συμπαράσταση του σχολείου μας, μας έδωσε τη δύναμη να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να είμαστε περήφανοι για αυτό. Η διαδικασία της κατασκευής μπορεί να απαίτησε δουλειά, αλλά παρέμεινε ευχάριστη για εμάς. Δεν μας έδωσε μόνο την ευκαιρία να συνεργαστούμε αλλά και το περιθώριο να αστειευτούμε και να περάσουμε καλά στο όμορφο περιβάλλον που δημιουργήσαμε, εμείς και οι καθηγητές μας. Η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η αγάπη για το περιβάλλον ήταν η ομπρέλα των ενεργειών μας. Το Αρσάκειο άλλωστε δε μας προσφέρει μόνο γνώσεις, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε την δημιουργικότητά μας."

 

Οι μαθητές μας, όπως και όλες οι ομάδες, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους σε δράσεις που ξεφεύγουν από το στενό εκπαιδευτικό πλαίσιο και τους ανοίγουν ορίζοντες σε θέματα κοινωνικής ευθύνης και ευαισθητοποίησης.