Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Ιούνιος 2023
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 22 1 2 3
week 23 4 5 6 7 8 9 10
week 24 11 12 13 14 15 16 17
week 25 18 19 20 21 22 23 24
week 26 25 26 27 28 29 30

 

Η τελετή έναρξης της 31ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου 2023 στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας «Δημήτρης Βικέλας» στην Αρχαία Ολυμπία. 100 νέοι στοχαστές, νικητές των εθνικών διαγωνισμών Φιλοσοφίας από 50 χώρες διαγωνίζονται στον στίβο του πνεύματος. Το Πανεπιστήμιο Πατρών με προσωπικό ενδιαφέρον του πρύτανη Χρήστου Μπούρα έρχεται για δεύτερη φορά μετά το 2010 να διευθύνει αυτόν τον διεθνή θεσμό.

Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Διονύσιος Μαντζαβίνος είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής στην οποία προεδρεύει ο Μιχαήλ Παρούσης, πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, που έχει την ευθύνη του Διαγωνισμού.

philosophy

Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σημαντικά οργανωτική και οικονομική συμβολή μέσω του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μέσω του επιστημονικού εκπροσώπου του Νικόλα Πρεβελάκη και του εκτελεστικού διευθυντή του Χρήστου Γιαννόπουλου, και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εκπροσωπούμενη από τον διευθυντή του Αρσακείου Λυκείου Πατρών Εμμανουήλ Πετράκη. Μεγάλος υποστηρικτής του εγχειρήματος είναι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με αρωγό προσωπικά τον δήμαρχο Γεώργιο Γεωργιόπουλο, ενώ την προσπάθεια ενισχύει ο ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών, με τον διευθυντή του αντιπρύτανη Παναγιώτη Δημόπουλο. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ 3 και η ΕΡΤ Πάτρας. Χορηγοί σε είδος είναι οι εταιρείες dur, Loux Μαρλαφέκας, Cavino, confectis, και Zinzino.

Την τελετή έναρξης θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, που θα απευθύνει χαιρετισμό. Κεντρικό θέμα της Ολυμπιάδας είναι «Ζωή σε συνθήκες άμιλλας» με επίσημο ομιλητή τον Ολυμπιονίκη Γερμανό φιλόσοφο Χανς Λενκ. Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στη συνδεόμενη με την Ολυμπία ελληνική φιλοσοφία, τόσο την αρχαία, με τον μεγάλο σκεπτικό φιλόσοφο Πύρρωνα, όσο και τη σύγχρονη, με τον στοχαστή της πολιτικής και της εξουσίας Παναγιώτη Κονδύλη. Οι σχέσεις ανταγωνισμού στην κοινωνία και την οικονομία, η ακριβοδικία στις σχέσεις φύλου και οι ηθικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ύπαρξη φυσικών χαρισμάτων θα είναι θέματα που θα απασχολήσουν μέσω διαλέξεων και εργαστηρίων τους νεαρούς στοχαστές κατά την τριήμερη παραμονή τους στην Ολυμπία. Πληροφορίες για την Ολυμπιάδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ipo2023.org.


Στην εκπομπή "Περίμετρος" της ΕΡΤ μίλησαν για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Μιχάλης Παρούσης (Πανεπιστήμιο Πατρών), ο κ. Ανδρέας Φίλιας (Περιφέρεια Δ. Ελλάδας) και ο κ. Εμμανουήλ Πετράκης (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία). Δείτε το βίντεο.