Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30

Ο ομότιμος καθηγητής τής Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Νέστωρ Κουράκης τίμησε με την παρουσία του τη διαδικτυακή εκδήλωση των Αρσακείων - Τοσιτσείων Λυκείων για την αξία τής Ρητορικής στις μέρες μας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 στα Σχολεία τής Εκάλης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ομίλων Ρητορικής όλων των Αρσακείων Λυκείων και η Επόπτρια τής Φ.Ε. κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά.

Στο πλαίσιο τής εκδήλωσης διεξήχθη διαδικτυακός αγώνας Διττών Λόγων μεταξύ ομάδων από το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης και το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης με θέμα: «Πρέπει να νομιμοποιηθεί η ευθανασία στην Ελλάδα;».
Την ομάδα τού Λυκείου τής Θεσσαλονίκης (που υποστήριξε τη θέση τού Λόγου) συγκροτούσαν ο μαθητής Απόστολος Ρεφανίδης (Γ΄ τάξη) και οι μαθήτριες Ελισάβετ Κάλτσου και Αθανασία Μπαλάση (Β΄ τάξη). Την ομάδα τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης (που υποστήριξε τη θέση τού Αντιλόγου) συγκροτούσαν οι μαθήτριες Αριάγνη Ταρακτζόγλου, Ρέα Σαββοπούλου-Παναγοπούλου (Β΄ τάξη) και Μελίνα Χατζή (Α΄ τάξη).

Ο κ. Κουράκης παρουσίασε στους μαθητές και στις μαθήτριες των Ομίλων τη νομική διάσταση τού ζητήματος τής ευθανασίας και τις σύνθετες παραμέτρους που επηρεάζουν την κοινωνική του πρόσληψη. Στη συνέχεια μίλησε για τη διαχρονική εξέλιξη τής Ρητορικής από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, εξηγώντας πως η αποδοχή της βρισκόταν σε συνάρτηση με το κοινωνικό και το πνευματικό γίγνεσθαι κάθε εποχής. Τέλος τόνισε την αξία που έχει στις μέρες μας ο καλλιεργημένος και ευχερής λόγος, τόσο ως απελευθερωτικό μέσο προσωπικής έκφρασης όσο και ως σημαντικό επαγγελματικό εφόδιο.

Σημειώνεται ότι η ομιλία τού Καθηγητή κ. Κουράκη βασίστηκε στο έργο του "Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική". Στο βιβλίο του αυτό στηρίζεται το «Εγχειρίδιο Διδασκαλίας Προτρεπτικού Λόγου» το οποίο διατίθεται ειδικά στους μαθητές και τις μαθήτριες των Αρσακείων Σχολείων και το οποίο επιμελήθηκε η κ. Ειρήνη Τσαγκαράκη, Υπεύθυνη των Ομίλων Ρητορικής τής Φ.Ε., η οποία και συντόνισε την εκδήλωση.

collage rhetoric