Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 επισκέφθηκαν το Αρσάκειο Δημοτικό Ιωαννίνων Σχολείο οι συγγραφείς κ. Σοφία Σωπίκη-Γραμμόζη και Αναστασία Λιάπη, οι οποίες παρουσίασαν τα βιβλία τους, συζήτησαν με τους μαθητές όλων των τάξεων και υλοποίησαν με τα παιδιά δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο.
Η αγαπημένη Γιαννιώτισσα συγγραφέας κ. Σοφία Γραμμόζη ταξίδεψε με τους μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων με όχημα το λαϊκό παραμύθι και προσέγγισε παρέα με τα παιδιά τις αξίες τής πραγματικής φιλίας και τής αγάπης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με τα γνώριμα στα παιδιά βιβλία τής «Η χάντρα η ασημένια η χρυσομαλαματένια» και «Η Μελένια και η Νεράιδα τής Αγάπης».
Η Δ΄ τάξη ταξίδεψε στη Ελλάδα κάνοντας μια μεγάλη στάση στην Ήπειρο, στα Γιάννενα, συζητώντας με τη συγγραφέα για τον τόπο μας μέσα από το διήγημά τής «Η υπόσχεση».
Τα παιδιά μίλησαν με την κ. Σοφία Γραμμόζη για το βιβλίο «Η Ελλάδα που αγαπώ. Η Ήπειρος». Στο συγκεκριμένο βιβλίο έξι ευαισθητοποιημένοι συγγραφείς ένωσαν τις δυνάμεις τους με ιστορίες γεμάτες νοσταλγία και αισιόδοξα μηνύματα και μας ταξιδεύουν νοερά σε μια άγνωστη Ήπειρο...
Η δράση εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί φέτος η Δ΄ τάξη με τίτλο «Γιάννενα. Η πόλη μας, μια πόλη γεμάτη πολιτισμό!».
Οι Ε΄ και Στ΄ τάξεις γνώρισαν παρέα με την κ. Σοφία Γραμμόζη την ιστορία τής περιοχής μέσα από το μυθιστόρημά της «Το σεντούκι τής καρδιάς». Μια ιστορία τρυφερή αλλά κάποιες φορές και σκληρή, όμως αληθινή σαν τη ζωή, στην οποία ξετυλίγονται πολλά κοινωνικά θέματα.
Μια διαφορετική προσέγγιση αφήγησης και ανάγνωσης τού παραμυθιού μέσα από την τέχνη τής φωτογραφίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των τάξεων τού Αρσακείου Δημοτικού με τη συγγραφέα κ. Λιάπη Αναστασία.
Συγκεκριμένα, η κ. Λιάπη παρουσίασε στους μαθητές το φωτοπαραμύθι της με τίτλο «Μια διαδρομή ως τη φιλία», το οποίο έχει δημιουργήσει η ίδια και έχει παρουσιάσει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Θέμα τού παραμυθιού η διαφορετικότητα, τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός μα να βγαίνεις δυνατός. Το φωτοπαραμύθι πλαισιώθηκε από δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών.