Αρσάκεια Ιωαννίνων
Η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ιωαννίνων γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με
πολλές δράσεις Φιλαναγνωσίας που πραγματοποιήθηκαν  σ' αυτήν:

Α΄ τάξη: Οι μαθητές τής Α΄ τάξης παρακολούθησαν αποσπάσματα τής κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων τής Walt Disney με τίτλο «Fantasia», το σενάριο τής οποίας βασίζεται στο ποίημα τού Johann Wolfgang vonGoethe «Der Zauberlehrling» («Ο μαθητευόμενος μάγος»), 1797, σε μουσική τού Leopold Stokowski από τη Philadelphia Orchestra. Κατόπιν, οι μαθητές  ασχολήθηκαν με το ποίημα μέσα από δραστηριότητες δραματοποίησης και εικαστικών.

Β΄ τάξη: Οι μαθητές τής Β΄ τάξης  με διάφορες βιωματικές δράσεις περιηγήθηκαν στα μονοπάτια τής ιστορίας τής γραφής. Γνώρισαν τα υλικά της από την ανακάλυψη τής σφηνοειδούς γραφής, τα ιερογλυφικά τής Αιγύπτου έως και τη γέννηση τού ελληνικού αλφαβήτου και δημιούργησαν τους δικούς τους κώδικες γραφής.
Τέλος, παρακολούθησαν και συζήτησαν τη βραβευμένη το 2011, μεταξύ άλλων βραβείων, με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους «The Fantastic Flying Books of Mr.Morris Lessmore» των WilliamJoyce και Brandon Oldenburg,

Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξη: Mini Book Crossing στο Αρσάκειο Δημοτικό Ιωαννίνων: «Αν αγαπάς τα βιβλία σου, άστα ελεύθερα…»!
Το Mini Book Crossing διοργανώθηκε στο Αρσάκειο Δημοτικό και είναι μια μικρή προσομοίωση τής παγκόσμιας δράσης ανάγνωσης Book Crossing, που στόχο έχει να γίνεται μια παγκόσμια ανταλλαγή βιβλίων χωρίς τέλος, την πρώτη και μοναδική στο είδος της, ώστε να αποτελεί μια παγκόσμια Βιβλιοθήκη, όπου τα βιβλία αποκτούν καινούργια ζωή καθώς περνάνε από αναγνώστη σε αναγνώστη.
Επιχειρήσαμε μια πρώτη απόπειρα τής δράσης αυτής προσαρμοσμένης στην ηλικία των παιδιών τού Δημοτικού  και στον χώρο τού Σχολείου. Στόχος ήταν, με ένα διασκεδαστικό τρόπο, να εκτιμήσουν τα παιδιά την αξία των βιβλίων και τής διάχυσης τής ανάγνωσης και να κατανοήσουν ότι μερικές φορές υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζει κανείς μια φορά και μετά τα ξεχνάει σε μια γωνία. Δεν θέλει να τα πετάξει στα σκουπίδια, αλλά δεν είναι και για συλλογή. Αυτά τα βιβλία είναι ό,τι πρέπει για «απελευθέρωση»!