Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων ενημερώθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Με διάφορες δραστηριότητες κατανόησαν στην τάξη αξίες, όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση και η ισότητα.

Στο μάθημα τής Φυσικής Αγωγής ασχολήθηκαν με το πώς μπορεί να αισθάνονται οι κωφοί και οι τυφλοί, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και πρότειναν τρόπους βελτίωσης τής προσβασιμότητάς τους σε διάφορους χώρους .

Επίσης, παρακολούθησαν λαϊκές ιστορίες στην ελληνική νοηματική γλώσσα και σχημάτισαν τις δικές τους λέξεις. Έπαιξαν, ακόμη, παιχνίδια στα «τυφλά» και προσπάθησαν να αναπτύξουν και τις άλλες τους αισθήσεις.

Αντίστοιχα οι μαθητές τής Δ΄ τάξης επεξεργάστηκαν το βιβλίο τής Έρης Παπαμιχαλοπούλου "Έλεν Κέλερ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ" και γνώρισαν τη ζωή αυτής τής σπουδαίας γυναίκας που, ενώ έχασε την όραση και την ακοή της σε ηλικία μόλις 19 μηνών από μια ασθένεια, κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να γίνει συγγραφέας, ακτιβίστρια και λέκτορας, με τη βοήθεια και την υποστήριξη σημαντικών ανθρώπων στη ζωή της.

Μέσα από τη βιογραφία της οι μαθητές έμαθαν για τους τρόπους επικοινωνίας των ατόμων με αισθητηριακές διαταραχές και για τα εργαλεία που χρησιμοποιούν τα άτομα με τύφλωση, τον τρόπο που μαθαίνουν και τις δυνατότητες που έχουν.

Τέλος, κατασκεύασαν ένα απτικό έργο και με κλειστά τα μάτια, μέσω της αφής, αισθάνθηκαν με έναν πρωτόγνωρο τρόπο τις επιφάνειες, τα χαρακτηριστικά και την υφή του.